Foto: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Westerlund talar om OS-guld

Erkka Westerlund gjorde en väldigt ofinländsk sak då han presenterade den första stora OS-truppen. Han sade rakt ut att lejonen siktar på guld i Sotji.

Erkka Westerlund ser ut att stortrivas med att vara tillbaka som landslagstränare. Då han samlade potentiella OS-spelare till en träff i Helsingfors och träffade medierna gjorde han det med ett brett leende på läpparna.

– Det känns mycket bra att vara tillbaka bland spelarna och jag njuter av varje stund, säger han.

– Jag var till och med lite nervös inför den här träffen med spelarna i morse.

Westerlund presenterade en lista på 54 spelare som är aktuella för spel i OS i Sotji kommande säsong.

– Den här listan är byggd utifrån rutin. Jag väntar mig och hoppas på att de yngre spelarna ska visa sitt kunnande i början av säsongen, säger han.

OS-laget har redan sakta börjat ta form i Westerlunds huvud. Han har några spelare som han vet att han med säkerhet vill ha med, det finns spelare på listan han hoppas tar följande steg i karriären och därför kniper en plats i OS-laget och det finns spelare som kan bli aktuella om de hittar en ny nivå eller hittar tillbaka till sin bästa nivå.

– Laget byggs utifrån roller. Det viktigaste är att vi har ett bra lag. Jag kan inte understryka ordet lag tillräckligt, säger Westerlund med eftertryck.

– Vi ska ha rätt spelare på rätt position i rätt roll. För tillfället är det en hård kamp om alla roller i laget.

Att spelare som Jarkko Ruutu och Jere Karalahti gör comeback i lejonen efter en paus på flera år är en direkt följd av Westerlunds tankar om klara roller i laget. Båda tillför styrka och fysiskt spel och kan användas för att rubba motståndare.

– Just rolltänkandet är viktigt då det är en kort turnering.

Att Finland inte producerar målskyttar av världsklass är ingen hemlighet. Teemu Selänne är fortfarande lejonens skarpaste skytt och det är inte ens säkert att 42-åringens karriär fortsätter till Sotji.

Finns det någon roll som är svår att fylla i det finländska laget?

– Vi får nog ihop ett bra lag, det är ju det det handlar om. Det är bra att de andra inte heller får ställa upp med fler än ett lag, annars kunde det bli svårt för oss, säger Westerlund.

Han poängterar att kollektivet ofta är starkare än summan av individer och att det speciellt i en turnering som är kort och intensiv är viktigt att få alla bitar att falla på plats direkt.

– Vi behöver ett lag som fungerar tillsammans och som har de rätta bitarna. Det är jag säker på att vi får ihop.

Westerlund säger att han känner en viss press på sig att lyckas i OS. NHL-proffsen har deltagit i OS fyra gånger tidigare och Finland har tagit tre medaljer.

– Det gör oss till det lag som tagit flest medaljer i OS, men fullträffen saknas, säger han.

Är det nu dags för den fullträffen?

– Det är klart att man inte kan åka till OS med annat än seger som mål, slår han fast.