Jaros tur att knipa poäng av HJK

HJK drömmer om framgångar ute i Europa, men har det svårt till och med i den inhemska ligan. Målskyttet haltar betänkligt

Det osar frustration kring hemmalaget när slutvisslingen lyder och de blåvita rinner ut i korridoren som leder till omklädningsrummet. Tapio Heikkilä slår näven i gräsmattan och Joel Pohjanpalo blickar mot skyarna, väl medveten om att han sumpat flera strålande målchanser.

– Vi hade säkert tre målchanser enbart under de fem sista minuterna, säger HJK-coachen Sixten Boström efter att HJK för tredje gången den här säsongen gått mållöst av hemmaplanen.


– Första gången som vi gjort motståndarnas målvakt till matchens bästa spelare.


Största delen av Klubispelarna går raskt igenom intervjuzonen. En av de få som stannar för att tala med journalisterna är Erfan Zeneli, som vanligt en av de farligaste i ett ineffektivt HJK.


– Vi måste bara sätta våra chanser, säger mittfältaren uppgivet.


För en dryg vecka sedan förödmjukade HJK FC Inter med hela 6-0. I går lyckades Klubi inte göra ett enda mål mot ett Jaro som var kraftigt decimerat av skador – bland annat saknades nyckelspelarna Frank Jonke och Simon Skrabb.


– Bara vi får första målet stärker det självförtroendet. Men det är inte så lätt när du hela tiden har två tre försvarare mot dig, fast det kanske ser lätt ut från läktarna.


En som däremot stortrivs i intervjuzonen är Jaros succémålvakt, 22-åriga Jesse Öst. Han gjorde flera fantomräddningar när HJK pressade på under slutet av den andra halvleken.


– Det här var säkert mitt livs bästa match, säger U21-landslagsmålvakten.


– Det blir en lätt bussresa tillbaka till Jakobstad.


Ytterligare en poängförlust ger mycket att tänka på för HJK-lägret, inte minst med tanke på det stundande Champions League-kvalet – som skulle vara höjdpunkten för HJK:s säsong. I går blev det klart att HJK möter estniska mästarna Nõmme Kalju i den andra kvalomgången till Champions League.


– Vi måste fokusera på de här matcherna och få spelet att fungera i FM-ligan, säger Erfan Zeneli.


– Sedan då det är en vecka kvar kanske vi börjar tänka mer på det.


Sixten Boström tänder dock till när Champions League-kvalet kommer på tal. Det var sist och slutligen därför HJK-ledningen anställde honom, för att föra laget till framgång i Europaspel.


– Nu har vi ett klart mål. Det blir säkert tuffa matcher. Det finns inga dåliga mästare i Europa, säger han.


– Logistiskt sett var Nõmme Kalju den bästa lottningen av de alternativ som fanns, men jag gör inte misstaget att bedöma om det är en bra eller dålig motståndare.


HJK tar emot Nõmme Kalju i mitten av juli och lagen möts på nytt i Tallinn en vecka senare. För två år sedan slog FC Honka som bekant ut Nõmme Kalju i första kvalomgången till Europa Leauge. Det borde vara en munsbit för HJK – men då måste de blåvita förvalta sina målchanser lite bättre.