KAroliina Sundberg (t.v) och Petteri Muukkonen (t.h) blev uttagna till Juha Tainis VM-trupp. Foto: Aliisa Piirla / Lehtikuva.

Otippade veteraner och en bekant frontfigur

Ett skakigt VM-genrep orsakade rynkor i pannan för landslagstränaren Juha Taini som ändå slutligen lyckades ta ut en enligt honom konkurrenskraftig VM-trupp.

Förvånansvärt ostabila prestationer speciellt av de tuffare landslagsorienterarna försvårade chefstränaren Juha Tainis uppgift att slå fast vilka idrottare som får delta i hemma-VM. Grundpelaren är som bekant niofaldiga världsmästaren Minna Kauppi, men bakom henne fylldes platserna i VM-laget bland annat med intressanta VM-veteranerna Jani Lakanen, 36, och Tero Föhr, 32, som utnyttjade sina yngre konkurrenters misstag i midsommartävlingarna i Ilomants som fungerade som en sista chans att ge VM-besked i.

– På herrsidan var det de erfarna idrottarnas show. Lakanen och Petteri Muukkonen visade att de äldre killarna är i god form, säger Taini.

Lakanen tog sin första VM-medalj för 14 år sedan och hann avsluta karriären för tre år sedan innan hann klev tillbaka till den nationella toppen. Föhr, silvermedaljör på medeldistansen från VM i Kiev 2007, återhämtade sig efter ett par riktigt skadefyllda säsonger och förtjänade en plats i VM-truppen.

– Damerna bjöd på små överraskningar då flera av landslagsprofilerna misslyckades under helgen. Det är positivt att vi fick ny färg i täten men bland annat Minna Kauppis form var helt borttappad. I sin helhet riktigt svagt och svängigt av damerna, säger chefstränaren.

Den slutgiltiga VM-truppen slog Taini och resten av tränarteamet fast bara någon timme innan orienteringsförbundet offentliggjorde vilka idrottare som får ge sig ut i Vuokattis skogar.

– Natten mot måndag var riktigt tung, säger Taini som vaknade tidigt för att grubbla över de slutgiltiga uttagningarna.

Två distanser för Kauppi
Taini avslöjar att det var en utmaning att göra de sista VM-valen. Också beslutet om vem som deltar på vilken sträcka var svårt. Formsvaga Merja Rantanen var ett frågetecken uti det sista men Taini valde att plocka med henne trots allt. På Kauppis VM-schema står också i år bara två individuella sträckor - medeldistansen och långa distansen.

– Vi fattade beslutet tillsammans. Tävlingsprogrammet är ganska tajt och Kauppi är en idrottare som påverkas lätt om programmet är för tungt. Dessutom har hon inte satsat tillräckligt mycket på sprintträningar och -tävlingar.

Senast Kauppi deltagit i alla fyra möjliga VM-starter var 2010 - året då hon inledde sin nu tre VM långa guldsvit.
Trots småkritiska kommentarer säger Taini att det är Kauppi som de största förväntningarna ställs på.

– Det är klart att hon är en medaljkandidat. Men jag anser att vi speciellt på damsidan har jämnstarka idrottare på alla sträckor. Placeringar bland de tio bästa är helt realistiska och om våra orienterare lyckas prestera i övre sektorn av deras potential så kan vi nå goda eller utmärkta resultat.

På basis av försäsongen, vem ser du som mest potentiella för framgång?
– På damsidan kan det vara vem som helst som har en fysiskt och tekniskt bra dag. Av herrarna är Lakanen rutinerad och otroligt bra att egga upp sig för en enskild tävling. Också Mårten Boström har vad det krävs för att nå goda resultat. Men som främsta mål har vi att nå framgång på bred front, säger Taini som siktar på att ha åtminstone en finländare med på varje prisutdelningsceremoni - till och med uppe på prispallen.

– Men det krävs en jätteprestation att nå medalj.

Finlands VM-trupp:

Damer:
Minna Kauppi (medeldistans, lång distans)
Anni-Maija Fincke (lång)
Saila Kinni (medel)
Venla Niemi (sprint, medel)
Merja Rantanen (sprint, medel)
Karoliina Sundberg (lång)
Marika Teini (sprint)
Herrar:
Hannu Airila (medel)
Mårten Boström (sprint)
Simo-Pekka Fincke (medel, lång)
Tero Föhr (lång)
Jani Lakanen (lång)
Petteri Muukkonen (sprint, medel)
Tuomo Mäkelä (sprint)

Stafettlagen offentliggörs senare.