Rico Fata spelar i FM-ligan i höst. Foto: EPA/Salvatore di Nolfi

Hockeyligans utlänningskvot försvinner

På onsdag kommer utlänningskvoten i hockeyligan att försvinna när FM-ligans styrelse ger sitt formella godkännande till beslutet. Klubbarna har länge känt till att kvoten försvinner. Ingen utländsk spelarrusch eller stora förändringar är att vänta.

– Jag blir jätteförvånad om det händer, säger FM-ligans vd Jukka-Pekka Vuorinen.

De senaste åren har lagen kunnat ha högst tre spelare som inte haft EU-medborgarskap. Det har nästan utan undantag inneburit nordamerikanska spelare.

– Jag tror inte många klubbar kommer att ha fler än tre. Reglerna möjliggör att lagen kompletteras men antalet utlänningar är inte en konkurrensfördel, säger Lahtislaget Pelicans vd Ilkka Kaarna.

En av orsakerna till att kvoten stryks är den ryskdrivna KHL-ligan som suger åt sig finländska spelare i en allt snabbare takt.

– Spelarströmmen ut från Finland har blivit stridare. När vi visste att Sverige kommer att fatta samma beslut var det logiskt att göra det också här, säger HIFK:s sportchef Tom Nybondas.

Världens gränser öppnas även på många andra sätt nuförtiden, betonar Jukka-Pekka Vuorinen.

– Det här är en av de sista begränsningarna som har funnits i FM-ligan och nu håller även den på att försvinna.

TPS blickar mot Nordamerika

HIFK är en av klubbarna som sannolikt drar nytta av regeländringen eftersom man inte ens närapå fått ihop laget under vårens transfermarknad. Nybondas nöjer sig med att konstatera att "det återstår att se" hur många utlänningar som spelar i HIFK kommande säsong.
Även Åboklubben TPS behöver några profilspelare. Det finns redan två kanadensare i laget.

– Det finns inga toppspelare i Finland just nu så vi ser oss om utomlands och riktningen är Nordamerika, medger spelarkoordinatorn Ari Vuori.

– Konkurrensen är verkligen tuff när även de svenska klubbarna kommer att vilja ha nordamerikanska spelare.

Rollen för en spelarkoordinator som känner Nordamerika har ökat de senaste åren, men att man känner marknaden innebär inte automatiskt lyckade spelaranskaffningar.

– Alltid gör man ju misstag i värvningarna. I synnerhet nordamerikanerna lyckas av en eller annan orsak inte alltid här. Men jag kan inte tänka mig att låta bli att värva av rädsla för att göra ett misstag, säger Nybondas. 

Antalet spelare med annat än EU-medborgarskap i hockeyligalagen, läget den 17 juni:

3: HIFK (Rico Fata f, Jason DeSantis b, Braden Birch b provtid), Jokerit (Jeremy Dehner b, Ben Eaves f, Steve Moses f)
2: Lukko (Ryan Zapolski mv provtid, Matt Generous b), Tappara (Nick Bailen b, Chris Connolly f), TPS (Shaone Morrison b, Brian Willsie f)
1: HPK (Craig Schira b), Ilves (Greg Coburn b), JYP (Eric Perrin f), KalPa (Jeff Foss b provtid), Pelicans (Tyler Redenbach f), SaiPa (Ryan Glenn b)
0: Blues, Kärpät och Ässät. 

Källa:

Eliteprospects.com