US Open håller på att regna bort

Årets US Open i golf har störts av regn och åska. Veteranen Phil Mickelson inledde tävlingen bäst medan Tiger Woods start var dålig.

Phil Mickelson anlände till Merion Golf Club utanför Philadelphia bara någon timme före tävlingsstarten. Dagen innan hade han varit på sin dotters Amandas skolas avslutningsfest i San Diego. Mickelson inledde aningen svagt och missade en bra birdiechans på den första greenen. Vid följande hål hamnade det första slaget i roughen. Efter det spelade Mickelson upp sig och noterades för 67 slag, som är hans bästa öppningsrunda i US Open sedan 1999.


– Det kan kännas konstigt att jag lyckades prestera så bra med tanke på att det inte blev många timmars sömn. Men för drygt två veckor sedan hann jag tävla på banan och då fick jag en exakt bild om hur jag ska spela – också i svåra förhållanden. Dessutom har jag också kunnat träna i Kalifornien i bra förhållanden, säger Mickelson.


I går fick han vila eftersom många av spelarna inte hade hunnit spela färdigt den första ronden på grund av de dåliga förhållandena som rådde. Regnet och åskan har stört spelandet på Merion Golf Club och det var bara på det trettonde hålet som majoriteten av spelarna lyckades felfritt. På det korta Par 3-hålet noterades drygt en fjärdedel av dagens sammanlagt 108 birdies. Banan har fått mycket regn senaste tiden och är svårt vattenskadad på många ställen.


Mickelson har aldrig vunnit US Open. Fem gånger har han slutat tvåa. Nu är han 42 och i en ålder där golfare sällan vinner i stora tävlingar.


– Det är klart att tävlingen betyder mycket för mig och visst skulle det vara lite hjärtskärande om jag när jag karriären är över inte vunnit tävlingen, men visst måste man vara realist och inse att det finns andra spelare som är favoriter.


Woods skadad?


Tiger Woods start på tävlingen var inte lyckad. Han spelade tio hål innan han var tvungen att avbryta tävlingen.


Han överglänstes rejält av Rory McIlroy och – framför allt – Adam Scott. Världsettan tycks ha problem med ena handleden och spelet svajar rejält. Vid ett par tillfällen tycktes han kämpa mot smärtor i ena handleden.


– Jag har en hel del hål att spela. Förhoppningsvis kan jag lyckas lite bättre, säger Woods, som tillbakavisar att han skulle ha några fysiska krämpor.


Den stora frågan är hur tävlingen ska kunna spelas till slut? Ett nytt oväder väntas dra in på måndag och att skjuta fram slutrundan en dag är därför inte ett alternativ.


I stället kan tävlingen avgöras med en 36-hålsrunda i morgon, skriver flera amerikanska medier. Erfarne meteorologen Herb Stevens är hoppfull och tror att det värsta är över.


– Vi har en stormby följt av ett lågtryck, men det borde luckras upp och senast på lördag ska banan vara torr, säger han till golfweek.com.