Andreas Romar tror på OS-succé

Andreas Romar tror på ett blåvitt medaljregn i Sotji. – Vad fan gör man här om man inte är optimist, säger alpinåkaren.

Andreas Romar skrällde med sina fjärde och femte placeringar i superkombination respektive störtlopp i Schladming-VM – och nu siktar han ännu högre.

– Det känns som att jag snabbt vill få sommaren undan, säger Romar under OS-lagets förläger i Sandhamn.


– Jag hör inte till favoriterna i OS, men med ett bra åk finns det chanser. Det såg vi i VM.


Det är förståeligt att Romar är motiverad efter kanonsuccén. Förberedelserna för nästa säsong är i full gång och i slutet av juni bär det av på läger till Mellaneuropa.


– Jag har redan kört hård träning och kroppen ser ut att hålla bra. Det blir lite mer mängd och intensitet än förut, men det går inte att öka för snabbt. Jag är fortfarande ung, säger den 23-årige Romar som kommer från Korsholm.


– Det är en bra situation, för jag är inte på något vis less på skidåkningen.


Romar: taggad till tusen. Han får ytterligare motivation av att ha bytt skidmärke från Atomic till Head.


– Det är inte som i formel 1, att byta från Caterham till Red Bull. Men de jobbar på ett annorlunda sätt som passar mig, säger Romar som sjuder av iver inför OS-säsongen.


I de alpina fartgrenarna avgörs mycket på det mentala planet – en hundradels sekund hit eller dit kan vara skillnaden mellan seger och förlust. Romar har jobbat med en mental coach för att finna rätt sinnelag, övervinna rädslor och känna självförtroende.


– Om du vill vinna någon dag måste du vara redo att vinna. Det kommer inte runt hörnet på dig. Du måste tro på sig själv för att det ens ska vara möjligt att vinna, säger Romar.


– När är det jäkligt bra behöver du inte fundera, du bara kör på. När det går sämre måste du hitta sätt att komma tillbaka till formen och åkningen.


I stället för att känna av prestationskrav gäller det alltså att se tävlingarna som en chans till framgång. När Romar blir tillfrågad om hur många OS-medaljer Finland får i Sotji svarar han utan tvekan "ett tiotal".


– Det låter inte ens mycket. Vi har hur många medaljkandidater som helst, (Antti-Jussi, freestyleåkare) Kemppainen, (Jouni, freestyleåkare) Pellinen, (Krista, längdåkare) Lähteenmäki, hockeylagen, säger Romar.


– Man måste vara optimist. Fan gör man här annars.