Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Bottas hoppas på mer regn och rusk

Valtteri Bottas har inget emot sol och värme när han semestrar på hemorten Nastola, men i slutet av juni är det bäst om det regnar. – Hoppas det regnar också i Silverstone, säger han.

Förra veckoslutet var som en dröm som han vaknade upp ur alldeles för tidigt – Williams-nykomlingen Valtteri Bottas ställde sig för första gången på F1-prispallen efter det regniga tidskvalet och fick starta Montréals GP från tredje startrutan. Men solen kom fram, banan torkade och Bottas fick se motståndarna försvinna bakom horisonten.

– Det ostadiga vädret jämnade ut skillnaderna. Aerodynamiken har inte lika stor betydelse när det regnar. Vi visste det fanns chans att slå till då, säger Valtteri Bottas som får unna sig en sällsynt semestervecka i Finland mitt under F1-säsongen.

– Annars var inställningarna bra och allt klaffade perfekt. Det var grymt viktigt för mig och för teamet att lyckas i tidskvalet. Det känns som att stämningen i hela stallet förändrades med ens.

Under det legendariska stallets 35 F1-säsonger har Williams tagit sju förartitlar, nio konstruktörstitlar och 113 GP-segrar. Saldot i år: 0 poäng efter sju race.

– Det går inte att vara värst nöjd med noll poäng, säger Bottas.

– Men det känns ändå som att vi har gått framåt hela tiden. Jag har utvecklats och lärt mig nya saker i varje lopp. Det är en bra stämning i teamet och jag känner mig trygg i bilen.

Det kvarstår fortfarande tolv GP-lopp, så säsongen är inte ens halvvägs. Williams ingenjörer jobbar febrilt för att förbättra bilen och Bottas hoppas det ger resultat senare i år.

– Jag tror vi har chans till en placering bland de tio främsta. Senast i slutet av säsongen kan vi nå resultat.

Efter tre säsonger som testförare fick Bottas, 23, den här säsongen chansen att köra riktiga race för Williams. Det imponerande tidskvalet i Montréal visade att sir Frank Williams inte misstog sig när han tyckte sig se talangen hos Bottas – och försämrar säkert inte

Bottas positioner i kommande kontraktsförhandlingar. Inte minst som Bottas för det mesta brädat stallkompisen Pastor Maldonado.

– Han har en storslagen kontroll över bilen, säger stallchefen sir Frank Williams som är en ännu mer sällan sedd gäst än Bottas i Finland.

– Tyvärr har teamet inte kunnat förse honom med förstklassig utrustning, som de andra stallen åtnjuter. Williams har tidvis varit ett dominant stall i VM-serien, men just nu är vi inte ett dominant stall. Just nu är vi ett mediokert stall.

Bottas har lärt sig grunderna till racerkörning i carting i de nyckfulla finländska väderförhållandena. Det är nog en av orsakerna till Bottas färdigheter bakom ratten, som framhävs i synnerhet när det regnar.

– Det har blivit en hel del kört i regnet, säger Bottas som medger att det är en dröm som gått i uppfyllelse att få ratta formel 1-bilar.

– Ända sedan jag var fem sex år och körde carting har jag drömt om det här. F1 har alltid varit den största grejen.

Hans stora idol under uppväxten var Mika Häkkinen, 1990-talets stora finländska F1-stjärna. Nu är Häkkinen hans manager.
– Det var otroligt när han ringde mig och sade att han gärna ville träffa mig och prata med mig.

Följande lopp är klassiska Silverstone, ett lopp som Williams kammat hem tio gånger. Symboliskt ett viktigt lopp för det brittiska stallet – och Bottas chanser försämras förstås inte av att det ofta regnar i England.

Men före det får Bottas hämta andan en stund på hemorten Nastola, där han tillbringar en traditionell finsk sommar med simning och bastubad. Framför allt får han ett tillfälle att tillbringa tid med sin familj och sin flickvän, elitsimmaren Emilia Pikkarainen.

– Vi hinner inte tillbringa mycket tid tillsammans, men vi är båda medvetna om det. I stället försöker vi ta ut allt av det vi har och njuta av den tid vi är tillsammans, säger Bottas som numera är bosatt i Oxford i Storbritannien.

Simning är en bra träningsform för att hålla fysiken i skick och Bottas har fått en del värdefulla tips av sin flickvän.

Kan du simma fjäril redan?

– Ja, ungefär femtio meter. Efter det simmar jag längs med bottnen.

Bottas är i hyfsat bra form och har också tränat lite triathlon.

När får vi se dig i ett triathlonlopp?
– Simning, cykling och löpning är ju bra träningsformer. Det var meningen senare i höst, eller kanske i vinter någon annanstans.