Foto: Lehtikuva/Getty Images

Blött US Open oroar Woods

Det är dags för US Open. Och extremlånga hål, jättetjock ruff och supersnabba greener? Glöm det.

Korta Merion GC i regnskrud kan i stället bjuda på birdiefest. Det tror åtminstone den sydafrikanske veteranen Ernie Els som i dag inleder sin 21:a US Open.

– Det kommer att bli många fler birdies än vanligt i US Open. Därför kan det bli många spelare som slåss om segern, säger Els.

Banan Merion i Ardmore, Pennsylvania, är inte längre än 6 397 meter.

– Det finns många par-fyror där det bara gäller att hållas på fairwayn. Man kan öppna med en järntrea eller -femma och sedan återstår ett kort, andra slag, fortsätter Els.

Det har regnat mycket i Ardmore och mer regn väntas när tävlingen sätter i gång. Det gör att greenerna är mjuka och mer lättputtade. Men vätan är inte bara av godo, menar Tiger Woods.

– Bollen kan bli lerig och då blir det svårare att slå den exakt dit man vill, säger Woods.

– Det som är bra är att ställena där bollen riskerar att bli lerig inte är långt från greenerna och då har vi inga långa slag kvar.

Woods är storfavorit, inte minst tack vare den form som han visat upp i vår – fyra segrar på USA-touren – och han är tillbaka som världsetta. Han spelar de två första dagarna tillsammans med världstvåan Rory McIlroy och världstrean Adam Scott.

– Jag tycker det är fantastiskt, mycket roligare för oss spelare, säger Woods om sällskapet.

Många legendariska duster har utkämpats på Merion men det är första gången sedan 1981 som det åter spelas en majorturnering där.

– Det här stället är magiskt. Banan är på många sätt historisk och det är en arkitektonisk skatt, säger Mike Davis, chef för golfens paraplyorganisation i USA.

Banan är en blandning av korta och långa hål, konstfulla greener och djupa bunkrar. Davis anser att det 18:e och sista, 476 meter långa par 4-hålet är det tuffaste i US Open.

– Det blir fint att få spela på ett ställe som har en stor roll i golfens historia. Vi får inte ofta uppleva något sådant, säger australiern Adam Scott, som i våras vann US Masters.

Här är de tio senaste segrarna i US Open i golf:

2012: Webb Simpson, USA.

2011: Rory McIlroy, Nordirland.

2010: Graeme McDowell, Nordirland.

2009: Lucas Glover, USA.

2008: Tiger Woods, USA.

2007: Angel Cabrera, Argentina.

2006: Geoff Ogilvy, Australien.

2005: Michael Campbell, Nya Zeeland.

2004: Retief Goosen, Sydafrika.

2003: Jim Furyk, USA.