GrIFK tvingas stå över FM-serien

Efter kanonsäsongen då Grankulla IFK gick ända till final tvingas föreningen lämna ett snopet återbud inför nästa säsong.

– Det känns ledsamt, säger unga stjärnspelaren Johanna Hilli som själv letar klubb i Sverige.

Grankulla vann grundserien och gick ända till final, där favorittippade HIFK ändå var för starkt. Nu visar det sig att det inte blir något tillfälle till revansch nästa säsong, för föreningen tvingas ta ett mellanår.

– Tyvärr måste vi ta det beslutet efter att vi gått igenom spelarsituationen, säger ordföranden för GrIFK:s handbollssektion Dan Berglund.

– Det är synd efter den fina säsong vi hade. Flickorna jobbade bra.

Flera av de erfarna spelarna har tänkt trappa ner sin handbollskarriär, medan några andra, så som 1994 födda Johanna Hilli, är på väg utomlands. De lovande A- och B- juniorerna anses inte vara tillräckligt mogna för FM-serien ännu. Spelarna i GrIFK:s division 1-lag var inte heller beredda att göra den extra satsning som hade krävts för spel i FM-serien.

– Vi fokuserar nu på våra A- och B-juniorer och hoppas de utvecklas lite snabbare än det ursprungligen var tänkt, säger Berglund.

– Vi hoppas på att vara tillbaka på den högsta nivån följande eller senast därpå följande säsong.

Johanna Hilli är en av de hårdsatsande unga spelare som lämnar laget. Hon ska provspela för två svenska klubbar och är förhoppningsfull om att hitta en klubb i Sverige.

– Jag har redan länge tänkt att jag ska åka utomlands efter gymnasiet, fast det inte är helt hundraprocentigt säkert, säger Hilli som skrev studenten i vår.

Jämnåriga Martina Genberg överväger också en flytt till Sverige. Fyra år äldre Bettina Lillqvist går där­emot över till Dicken.

För de övriga spelarna som är villiga att satsa på spel i FM-serien har GrIFK kommit överens om ett samarbete med Sjundeå IF, där Marcus Sjöstedt är ny som tränare för damlaget. Det handlar om sex sju GrIFK:are som kan bli aktuella för spel i Sjundeå IF.

– Vi kom överens om att våra spelare får vara med Sjundeå IF i FM- serien, medan vi fokuserar på våra juniorer, säger Dan Berglund.

GrIFK:s -94:or har vunnit två raka FM-guld i A-juniorernas FM-serie. Gustaf Ahlroos fortsätter som junior­chefstränare för GrIFK och leder också A-flickornas träningar, medan Michaela och Carolina Böckelman tränar B-flickorna

– Det känns ledsamt att det inte finns något lag i FM-serien nästa säsong, men juniorverksamheten är ändå stark, säger Johanna Hilli.

– Vi är säkert tillbaka i FM-serien nästa år, bara juniorerna växer till sig så de klarar sig i FM-serien.

Inför förra säsongen tvingades Akilles lämna återbud av likadana orsaker. Berglund beklagar att spelarmaterialet är så litet.

– Problemet med finländsk handboll är att materialet är för tunt. Det kanske inte räcker till tio lag i FM-serien. Det är synd.