Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

KuPS strödde mer salt i HJK-sår

KuPS åkte iväg med tre poäng efter ytterligare en usel insats av HJK. – Känns skit, säger Mikael Forssell trots att han lyckades i målskyttet för andra matchen i följd.

HJK-KuPS 1–2 (0–1)

HJK:s spel såg ut som det sett ut för det mesta den här säsongen: skenbar kontroll, för lite rörlighet, värdelösa inlägg och dåliga avslut. Mikko Sumusalos skott från ett friläge som hamnade i sidonätet i slutminuterna beskriver hela matchen ur HJK:s synpunkt.

– Vi spelar inte tillräckligt snabbt framåt, vi anfaller inte med tillräckligt många män och vi skapar inga målchanser, säger Mikael Forssell som fick börja på avbytarbänken och komma in i den sjuttionde minuten.

– Vi ger motståndarna tid att gruppera sig. Inte ens Real Madrid hade kunnat slå sig igenom den där köttmuren.

Forssell gjorde sitt fjärde mål för säsongen. Han lyckades också i onsdags mot JJK.

– Det är klart det är viktigt att göra mål och fint med tanke på landslaget, säger Forssell medan svetten rinner av honom i intervjuzonen i Tölöstadion.

– Men jag skulle hellre ha sumpat hundra målchanser än att vi inte skapar några målchanser.

I ärlighetens namn hade HJK tillräckligt många målchanser under den första halvleken för att vinna matchen, eller åtminstone få en poäng med sig. Erfan Zeneli och Demba Savage borde ha gjort ett mål var och också Tapio Heikkilä kom ett par gånger nära att nicka in ledningsmålet.

– Det frustrerar mig att vi inte får någon utdelning av våra målchanser. Vi klarar inte av att lägga den sista handen till, säger HJK-chefstränaren Sixten Boström.

Boström, välklädd som alltid, är uppenbarligen på dåligt humör och muttrar för det mesta spydiska svar under presskonferensen på Tölöstadion. Bredvid honom sitter KuPS-tränaren Esa Pekonen, iklädd shorts, t-shirt och sandaler. Skillnaden i klädseln beskriver ytterst väl skillnaden i herrarnas sinneslag. Boström kan inte undgå att känna Antti Muurinens långa skugga över sig,trots att HJK toppar tabellen.

– För det första måste vi sätta våra målchanser, för det andra måste vi hålla bättre kontroll över spelet. Vi kan inte bli bortkollrade när vi har bollen, säger Boström.

HJK höll bollen för det mesta, men slarvade några gånger under första och andra halvlek och lät KuPS kontra. KuPS skapade egentligen inte några kontrollerade anfall, men utnyttjade effektivt de få målchanser som HJK-försvaret bjöd på.

– Det är svårt att spela mot ett lag som koncentrerar sig på att ligga lågt, i synnerhet om du hamnar i underläge, säger Boström.

– Matchen påminde väldigt mycket om vår förlust mot VPS i Vasa.