Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Vuorinen lämnar posten som liga-vd

Ishockeyligan meddelade på tisdagen att vd:n Jukka-Pekka Vuorinen slutar innan nästa säsong kör igång. Parterna ska ha fattat beslutet i samförstånd.

– Det är en stor förändring av varumärket på gång i FM-ligan och jag kom tillsammans med ordföranden fram till att det är bättre att söka efter en annan typ av ledare, säger Jukka-Pekka Vuorinen till FNB.

Vad det nya varumärket ska gå ut på är oklart, men det har en koppling till ett nytt kontrakt. Nelonen Media har köpt tv-rättigheterna för fem år framåt.

– Det ger klubbarna och FM-ligan möjligheter till ny näringsverksamhet, säger FM-ligans styrelseordförande Hannu Penttilä.

Han tycker att matcherna håller tillräckligt hög klass redan i dag.

– Själva produkten är det inget fel på. FM-ligan har behållit sin position bra, vi satte alla tiders publikrekord förra säsongen, säger Penttilä.

Under de sex år Vuorinen ledde ligan blev den allt mer ekonomiskt överlägsen jämfört med alla andra lagidrotter i Finland. Han anser att de största framstegen var nya tv-kontrakt och att spelarnas sociala trygghet förbättrades.

– Då man ibland åker på bakslag och blir utskälld är det bra att komma ihåg att vi har gjort de två största mediekontrakten i finländsk idrott och en socialskyddsförnyelse som ur klubbarnas synvinkel var stor, säger Vuorinen.

Under hans tid vid rodret har ryska KHL allt aktivare köpt upp de bästa spelarna från FM-ligan.

– KHL har stabiliserat vår position som fostrarliga. Men det är ingen dålig sak med tanke på den finländska ishockeyn, säger Vuorinen.

Trots att de flesta stjärnspelarna lämnar ligan för KHL eller NHL anser Vuorinen att KHL också haft positiva effekter.

– Det är fler klubbar som gjort positivt (ekonomiskt) resultat under de senaste åren. FM-ligaklubbarna har också lärt sig utnyttja situationen och fått kompensation för kontrakterade spelare som flyttat till KHL.