Honkas formkurva pekar uppåt

I 45 minuter spelade Honka felfri fotboll. Efter paus tappade laget det mesta och kan skatta sig lyckligt över tre poäng.

Honka-IFK Mariehamn 2-1 (2-0)

– Vi var väldigt väl förberedda på matchen efter förlusten mot IFK i cupen i måndags. Jag är stolt över grabbarna som hade koncentrationen på topp från första början, säger Honka-tränaren Mika Lehkosuo.

1–0 av utmärkte Ruben Palazuelos och 2–0 av Youness Rahimi och matchen tycktes avgjord.


– Vi kunde och borde väl ha punkterat matchen i första halvlek. Vi gjorde två mål men kunde gott ha gjort ett par till. I andra hade vi det tungt, säger Mika Lehkosuo i Honka.


Honka var bättre i passningsspelet, spelarna rörde sig bättre än gästerna och framåt skapade man 4–5 kokheta lägen. Imponerande med tanke på att matchen var den tredje inom loppet av sex dagar för Honka. Det var den också för IFK och det ursinniga programmet fortsätter. På söndag väntar FC Lahti, tre dagar senare TPS och den 2 juni står VPS för motståndet. Sen blir det landslagspaus.


– Vi har en jäkligt bra moral i laget och killarna ger aldrig upp. Men jag kan nog medge att jag är väldigt trött nu, säger Jani Lyyski i IFK Mariehamn.


Honka har också tre matcher före landslagspausen, KuPS borta, FC Lahti hemma och Inter borta.


Om hemmalaget var bra före paus var insatsen i andra halvlek snudd på bedrövlig.


Vad hände?


– IFK flyttade upp lite mera folk och tog lite mera risker samtidigt som vi tappade tempo och passningssäkerhet, säger Lehkosuo.


Närmare än en ribbträff av Pekka Lagerblom kom inte IFK en kvittering. IFK kom till spel utan skadade Petteri Forsell och hans frånvaro syntes före paus då gästerna inte lyckades skapa någonting alls framåt. I andra halvlek var det ett helt annat IFK på planen.


– Alla som förstår något om fotboll såg väl att vi kan spela bra fotboll utan honom. Vi har vunnit två matcher utan honom och är inte beroende av Forsell. Honka var ju helt tillbakapressat i andra halvlek. Det såg väl alla, säger Lyyski.