Trist HJK gör ingen glad

Två raka förluster för HJK och dessutom på hemmaplan. Klubis spel haltar betänkligt och laget bjuder minst sagt på en sövande tråkig fotboll.

HJK-VPS 1-2 (1-0)

Dominans i 30 minuter och flera chanser att göra mer än bara ett mål. I andra halvlek en total genomklappning mot gästande VPS som utnyttjade HJK:s svaga inställning, usla försvarsspel och obefintliga mittfält. Inget stämde i HJK:s spel i andra halvlek. Joel Pohjanpalo och Mikael Forssell på topp var totalt frustrerade. Men å andra sidan fick duon allt färre bollar att jobba med ju längre matchen led.

Samtidigt spelade VPS, som tog första segern över HJK på bortaplan på 51 år, en oerhört smart och välorganiserad fotboll. Det är inte lätt att vara i HJK-tränaren Sixten Boströms brallor. Visst saknade HJK Mika Väyrynen, Teemu Tainio och Rasmus Schüller, men ersättarna borde hålla så hög klass att VPS i vanliga fall inte ska vara något problem för det blåvita stjärngardet från Helsingfors.

Men VPS är inget att leka med. I och med segern passerades HJK i tabellen och VPS leder ligan före Klubi som har lika många poäng, men en match mer spelad. Sixten Boströms tränarsejour i HJK har fått en trög start, men trots förlusten ville inte Boström mål fan på väggen.

– Vi gjorde en bra insats i första halvlek och hade inga problem att skapa chanser, men på chanser borde man också kunna näta mer än en gång. I försvaret var det illa att släppa in 1–1 så lätt. I halvlek snackade vi om att vi borde vara mer aggressiva strax utanför vårt eget straffområde. Nu var det inte så, säger Boström.


Med att byta ut Robin Lod mot Mikael Forssell och spela med två man på topp försökte Boström skapa större press på Vasalagets försvar.


– Det hjälpte inte. För många spelare stod bara utanför straffomrrådet och väntade på att någon ska hämta upp bollen. Vi saknade ett eget spel på mittfältet. Men det stora problemet är att det just nu är för mycket stolpe ut. Bara att blicka framåt mot en ny match mot RoPS på söndag.


Att HJK förlorat två matcher i följd på hemmaplan bekymrar inte Boström. Senaste HJK förlorat två matcher i följd på hemmaplan var hösten 2008.


– Förluster är aldrig bra eller ger anledning till något positivt, men det är mycket kvar av serien. Det väsentliga är att vi får spelet på räls igen. Det är främst ni journalister som är oroliga för vår facit. Det handlar inte om stora saker.


Lite lättnad för Boström är vetskapen om att Rasmus Schüller är i spelskick mot RoPS på söndag. Han kunde ha spelat i går, men Boström ville inte riskera med att matcha landslagsspelaren som varit skadedrabbad. Däremot är Mika Väyrynen inte med i söndagens match.


– Jag är inte orolig. Senast under landslagspausen får vi ordentligt med tid att öva på målskyttet, säger Boström och försvinner ut i duggregnet i Tölö.


Ett regn som ändå säkert känns som en kalldusch för ett lag som inför säsongen i praktiken ansågs vara oslagbart, men som nu fått smaka på förlustens bittra smak – två gånger på raken!