Tråkigt i Åbo - hemmaseger på Åland

Ligaomgången präglades av målsnåla matcher.

IFK Mariehamn-Jaro
1-0 (0-0)

IFK Mariehamn vann det finlandssvenska ligaderbyt över Jaro med 1-0 och inkasserade säsongens första hemmaseger.

IFK Mariehamn kom till spel utan febersjuke kapten Jani Lyyski medan målskytten och kreatören Petteri Forsell inledde på bänken. IFK-tränaren Pekka Lyyski valde samtidigt att spela med två anfallare, Kris Bright och Dever Orgill. Syftet var klart. IFK måste spela mer raklinjat med tanke på det ojämna underlaget.
Jaro valde å sin sida ett kompakt försvar och satsa på kontringar. Frank Jonke i Jaro-anfallet tvingades byta redan efter nio minuter, vilket gjorde det lugnare för IFK-försvaret.
Matchen såg ut att sluta mållös men strax innan pausvilan slog IFK:s anfallsduo till. Orgill hittade via ett Jaro-ben Bright, som dundrade in ledningsmålet för hemmalaget bakom en chanslös Jesse Öst i Jaro-målet.

– Det var inget skönlir utan kamp över hela plan. IFK:s Dever Orgill visade inställning och IFK vann rättvist, konstaterade Pekka Lyyski och Jaro-tränaren Alexei Eremenko.
– Jag fick möblera om en hel del före och under matchen. Men killarna visade rätt inställning vilket jag är stolt över. Och det var skönt med första hemmasegern, erkände Lyyski.

Text: Krile Mattson.

FC Inter–VPS
0–0

VPS lyckades inte utnyttja att laget fick spela över två tredjedelar av matchen mot Inter med en spelare fler. Tabelltrean och –fyran delade på poängen i en händelsefattig match.

Tuomo Turunen åkte i duschen med ett direkt rött kort efter att har rivit ner Jarno Parikka i friläge då bara 25 minuter spelats. Det borde ha gett VPS chans att återhämta sig från säsongens första förlust med en bortaseger.

– På förhand sett är Inter borta en av säsongens svåraste matcher men som matchen utvecklades… visst är det en besvikelse, säger VPS anfallare Jarno Parikka.

Det här var försvarsspelets och de slarviga passningarnas match. Tempot var lågt och de farliga målchanserna mer eller mindre noll.
Matchen bjöd på ett skott på mål. Pim Bouwmans inlägg hittade Tamas Gruborovics, som nickade i ribban. Gruborovics höll på att få ta hand om returen också, men Ville Koskimaa hann emellan.
VPS hade några halvfarligheter i form av frisparkar och Jordan Seabrooks löpningar, men det var inte så väl ställt med siktet.

Text: Nicklas Hägen.