Ari Mannio inleder säsongen i Shanghai.

Spjutherrarna i elden i dag

Säsongens premiärtävling i traditionella finländska grenen spjut blev ingen riktig höjdare. I dag får Tero Pitkämäki och Antti Ruuskanen sällskap av Ari Mannio i Diamond League-galan i Shanghai.

Tre stycken 80-metersbågar och en lindrig skada i sidan var allt tävlingen Diamond League-premiärens tvåa Tero Pitkämäki hade att hämta med från Qatar medan Antti Ruuskanens saldo blev ett blygsamt resultat på 76,31 och en blåsvullen stortå.
Efter Pitkämäkis statistikledande 86,40 i mars var finländarnas prestationer inget att hänga i julgranen, men på spjutbanan i Shanghai har finländarna ofta trivts.
Pitkämäki vann spjuttävlingen för två år sedan med lovande 85,33 medan Mannio i fjol fällde sitt Diamond League-spöke då han för första gången nådde 80 meter i galan.

Mannio, EM-bronsmedaljör i Helsingfors i fjol, får ställa sig på ett lika tufft startfält som Pitkämäki och Ruuskanen gjorde för en vecka sedan i Doha. Hela världstäten är med, med bara tysken Matthias de Zordo som undantag.
Ruuskanens deltagande i Kina var ett frågetecken efter missödet med stortån, men också han är färdig att utmana tjecken Vitezslav Vesely vars 85,09 räckte till seger i Doha.

Kvällens höjdpunkter

Kirani James

20-åringen som för två år sedan på banvarvet i VM i Daegu överraskade alla genom att ta Grenadas första VM-guld och som i fjol tog OS-guld med grymma tiden 43,94 inleder säsongen.

Jelena Isinbajeva

Ett tronskifte är på gång i damernas stavhopp men stavkejsarinnan Isinbajeva, som storsatsar på årets hemma-VM, är inte redo att ge upp än. Intressant att se hur nära fem meter hon når. Kan även floppa totalt.

Fraser-Pryce mot Jeter

En läcker repris av OS-hundringen då två av världens snabbaste damer; jamaicanskan Shelly-Ann Fraser-Pryce och amerikanskan Carmelita Jeter (10,95 i år) drabbar samman.

Merritt mot Richardson

Amerikanska 13-sekunderskrossarna Aries Merritt och Jason Richardson bjuder på en tuff duell i korta häckloppet. Merritts världsrekord 12,80 får nog vara i fred men hyfsade noteringar kan väntas efter duons dåliga säsonginledning.

Herrarnas längd

Tre senaste OS-vinnarna Dwight Phillips, Greg Rutherford och Irving Saladino samt en handfull atleter med personbästa omkring 840. Vad mer behövs för en drömtävling?


TV: Galan direktsänds av MTV3 Max Sport 2 med start i dag kl. 14.50.