Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva.

Jalonen: "Två bra lag, två dåliga domare"

Jukka Jalonen hade egentligen bara en sak han var missnöjd över efter den fantastiska segern över Ryssland – domarinsatsen.

– Det var en bra hockeymatch med en fantastisk publik, två bra lag och två dåliga domare.


Så inledde landslagstränaren Jukka Jalonen presskonferensen efter matchen.
Men utöver domarna hade han bara positivt att säga om matchen.

– Vi bättrar för varje match och det är bra att se. Den processen har varit i gång sedan den första matchen och den fortsätter hela tiden, säger han.

Han var nästan lyrisk då han talade om den andra perioden där lejonen dominerade matchen så gott som totalt.

– Jag tror aldrig att vi spelat så bra mot Ryssland tidigare. Laget svetsas samma hela tiden och det tar en tid att skapa den rätta andan, men vi är på väg, säger han.

Han var också otroligt nöjd med hela lagets försvarsspel i den tredje perioden då det gällde att knyta ihop säcken utan att satsa för mycket på defensiven och på det sättet bjuda in Ryssland i matchen.

– De hade en målchans med fem mot fem på planen i sista perioden. De kom helt enkelt inte in framför målet utan snurrade längs sargerna, säger han.

Samtidigt ville Jalonen redan flytta fokus mot dagens match mot Österrike.

– Det är ingen enkel match mentalt efter den här urladdningen säger han om eftermiddagens match där Joni Ortio vaktar målet.

Segern över Ryssland var visserligen fantastisk men den kan ha mindre trevliga följder. Om USA vinner sina återstående matcher i gruppen tar amerikanerna också hem gruppsegern och då möter Finland Ryssland i kvartsfinalen.
Ett mycket värre motstånd i det skedet av turneringen är svårt att tänka sig.