Nästa säsong får Valtteri Bottas, Romain Grosjean och resten av F1-stjärnorna ett nytt straffsystem om FIA godkänner förnyelseförslaget.

Nytt straffsystem för vårdslöst körande

I F1 har man länge diskuterat hur man ska bestraffa en förare som orsakar krascher eller farliga situationer. Nu planeras ett helt nytt straffsystem som ska sätta pli på ovårdade fasoner på banan.

Hittills har förarna fått tidsstraff, flyttats bakåt på gridden, tvingats köra genom depån eller i värsta fall blivit avstängda.
Nu vill man införa ett bestraffningssystem. Medlemmarna i arbetsgruppen Sport röstade för förslaget. Slutresultatet är inte klart och man arbetar på att finslipa detaljerna för regelförnyelserna. Så mycket är dock klart att om en förare inom tolv månader får tolv straffpoäng blir han avstängd för ett lopp. När han avtjänat sitt straff stryks också prickarna. En förare prickas från en till tre straffpoäng beroende på hur allvarlig regelöverträdelsen varit.
Enligt uppgifter var det Kimi Räikkönens stallkompis Romain Grosjeans körning i Belgiens GP i fjol som startade diskussionen. Inte bara för att han körde urbota dumt i starten utan också kraschade han med Fernando Alonso vilket påverkade spanjorens titeljakt - kanske på ett avgörande sätt.
Men det är mycket svårare att genomföra än det låter.

– Det blir svårt för domarna att bedöma hur hårt man skall döma en viss situation, säger tävlingschefen Charlie Whiting.
– Att stänga av en förare för ett eller flera lopp är ett drastiskt steg som man måste överväga noggrant och kunna motivera in i minsta detalj, fortsättar Whiting.

Delade åsikter

Bara ett par förare har kommenterat förslaget.
Ferrariföraren Felipe Massa tror att systemet kommer att fungera.

– De förare som brukar ställa till med problem kommer att straffas mer än de andra. Det riktar sig nog i första hand mot debutanter.

Red Bulls Mark Webber tycker det är fel att prickarna stryks efter tolv månader.

– Det är som i verkliga livet. Det måste alltid finnas någon som är skyldig. Krockar kommer alltid att ske. Jag anser att de prickar man samlat på sig skall man också behålla. När någon bär sig dumt åt skall han också straffas.

Eftersom ingen har skrivit på det nya regelkontraktet tar man en genväg.
I stället för att först lägga fram förslaget för F1-kommissionen tar man genvägen direkt till internationella motorsportförbundets (FIA) styrelse. Röstar delegaterna ja träder de nya reglerna i kraft nästa säsong.