Jukka Jalonen. Foto: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva.

"Vi underskattade Frankrike"

Det var en märkbart irriterad, nästan smått upprörd Jukka Jalonen som gavs sin analys om vad som hände i matchen.

– Det här var en riktigt dålig prestation av oss. I den andra perioden spelade vi hyfsat, men sett till helheten var det inget att hurra för. Det här är en prestation som knappast tillfredställer spelare eller lagledning, säger Jalonen.

Han anser att den största orsaken var att Finland inte lyckades hantera rollen som favorit på ett sätt som krävs i VM-sammanhang.

– Tränarna får ta sitt ansvar för det skedda. Vi gjorde misstag som man inte får göra på den här nivån. I försvaret gjorde vi fel som man inte får göra. Jag vägrar att tro att killarna skulle redan haft tankarna i matcherna mot USA och Ryssland. Spelarna underskattade Frankrike, som gjorde en mycket bra insats. Svunna är de tider då stora nationer kunde köra över blåbär, säger Jalonen.

Chefstränaren försökte väcka laget inför den tredje perioden med att möblera om i kedjorna, men det hjälpte inte.

– Men det hjälper inte att göra ommöbleringar om spelaren spelar på en låg nivå. Då spelar absolut ingen roll hur kedjorna ser ut.

Lejonen fick ta emot visslingar och burop i matchen, något som inte allt för ofta brukar hända. Jalonen har dock varit med om burop tidigare i Hartwallarenan.

– Det var under min tid som tränare för HPK. Det hände ofta, säger han och får till ett litet leende i misären.