Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Zeneli gav HJK en fin hemmastart

Efter ett par missade finfina chanser satte Erfan Zeneli 1-0 strax före paus. Och sprang hela vägen ner till målvakten Ville Wallén, hoppade upp i famnen på honom och gav keepern en björnkram.

HJK–MYPA 2–0 (1–0)

– Jag och Ville brukar dela rum på bortaresorna. Och han sa någon gång att han så sällan får en kram då han inte gör mål. Men jag tycker han är en så fin kille att han var värd en stor kram, säger Zeneli som spelade på en helt annan nivå än i premiären mot Honka.

Mot Honka hade Klubi förtvivlat svårt att få i gång sitt normalt så effektiva och publikfriande kantspel. Zeneli var blek då och Demba Savage direkt dålig. Nu var Zeneli bra och Savage klart godkänd.

– Första halvlek är grym av oss. Den klart bästa vi spelat i år. Men vi ska göra flera mål på våra chanser.

Det lilla kvicksilvret har rätt för han hade själv två jättechanser och en gång rann Mikael Forssell igenom. Hårt uppvaktad höll Forssell bollen och under kontroll och fick den förbi målvakten. Till hans otur tog den i stolpen.
Forssell och Rasmus Schüller, som kanske kroknade lite efter paus, hittar varandra rätt bra och de två lär orsaka en hel del bekymmer för motståndarna under säsongen.
Annars var Forssells insats inte den mest lyckade och i andra halvlek skapade inte HJK  längre de heta chanserna vilket fick Forssell att bli alltmer uppgiven på topp. Men han ville sannerligen inte bli utbytt och visade tydligt med sitt kroppspråk vad han tyckte om tränare Sixten Boströms beslut med kvarten kvar att spela.

– Jag fick inte många bollar att jobba på efter paus och då blir det rätt ensamt där uppe, säger Forssell.

En bra offensiv halvlek och två bra defensiva halvlekar räckte mer än väl mot ett MYPA som i sanningens namn inte hade mycket att sätta emot.

– Vi reagerade långsamt, felaktigt och lyckades inte alls spela så tätt som vi tänkt oss. Sen ska det ju sägas att HJK är ett väldigt bra lag och inte gav oss någon chans. HJK är solklar mästarfavorit och spelade därefter, säger MYPA:s tränare Toni Korkeakunnas.

Många av HJK:s spelare har under vintern påpekat att Boström fäst rätt mycket uppmärksamhet vid försvarsspelet. Och det ser stabilt ut även om Klubi något överraskande föll i finska cupen mot RoPS. Tapio Heikkilä var klockren i mittförsvaret och också Valtteri Moren visade framfötterna. Två raka nollor i ligan och fyra mål framåt är klart godkänt så här långt.

– Vi släppte in dem i matchen i andra halvlek. Vår första är briljant. Men huvudsaken är att vi vinner, säger Boström.

Att försvaret funkar så här bra redan nu betyder att offensiven inte ännu behöver vara helt hundraprocentig.

HJK inledde sin tuffa vecka på bästa möjliga sätt. På torsdag väntar Inter borta och på söndag reser laget till Jakobstad.

– Rätt hektiskt är det nog. Speciellt för en gammal man som jag. Har ont precis över allt, säger matchens lirare, Teemu Tainio, som redan nu visat att han blir ovärderlig för Klubi.

33-åringen var felfri på det centrala mittfältet.