Shaun Heshkas Ässät vann den andra finalmatchen. Foto: Lehtikuva.

Ässät övertygade i andra finalmatchen

FM-ligans finalserie står 1–1 efter kvällens match i Björneborg. Hemmalaget Ässät visade upp mycket bra spel i numerärt överläge och vann med 5–1 (1–0, 2–1, 2–0). Fyra av målen kom i powerplay.

Matchen avgjordes i mitten av andra perioden. Vid spelade 31.22 satte Lukko-fostrade yttern Eero Elo 3–1 för Ässät med ett snabbt handledsskott på en kort, hård passning av Aki Uusikartano. Tappara reste sig aldrig efter det bakslaget.
Fram till Elos mål var den stora ståplatsläktaren på långsidan, som står för stora delar av stämningen i Björneborg, relativt tyst. Elos mål möttes av ett vrål och därefter var det närmast karnevalstämning i hallen.

– En skön kväll med fullt hus (6 461 åskådare). Vi lyckades få till det lilla extra som vi var ute efter jämfört med första matchen i Tammerfors, säger Ässäts tränare Karri Kivi.

Hans mannar vann många närkamper och visade framfötterna framför båda målburarna. Kivi anser sig inte ha haft någon större roll i förändringen.

– Det här var nog säsongens lättaste nollställning efter en förlorad match.

Många utvisningar

Tappara var grundseriens sämsta lag i numerärt underläge, så de många powerplaymålen på onsdagen var ingen stor överraskning. Första bakslaget för gästerna kom i första perioden, då Jarno Koskiranta i en ofarlig situation sköt upp pucken på läktaren. Daniel Brodin gjorde 1–0 i powerplay kort därpå.
Andra perioden började också dåligt för Tappara, som åkte på ett lagstraff för fel byte. Ässätbacken Tommi Taimi pangade in 2–0. Tapparas enda mål gjordes av Niclas Lucenius, men hans kväll blev misslyckad. En armbåge mot huvudet på Sami Lähteenmäki i sista perioden innebar matchstraff.
Tapparatränaren Jukka Rautakorpi var besviken efter matchen men kom inte med några bortförklaringar.

– Det här var en match som för vår del egentligen aldrig började. Ässät var klart bättre, säger Rautakorpi.

Han godkände inte Lucenius matchstraff.

– Lähteenmäki dök, han var ju på isen redan i nästa byte, säger Rautakorpi.

Tredje finalmatchen spelas i Tammerfors på fredag. Fyra segrar krävs för att vinna FM-guld