Ogier i en klass för sig

Sebastien Ogier utökade ledningen i VM-serien i rally genom att ta hem deltävlingen i Portugal med ganska bred marginal.

Fransmannen Ogier lät sig inte stoppas av en halsinfektion, utan tog sin tredje raka seger för säsongen.


Ogier var bäst även på den specialsträcka som gav extra VM-poäng, så poängmässigt lyckades han helt perfekt i sin Volkswagen.


Mikko Hirvonen körde upp sig och Citroen till andra plats på söndagens avslutande specialsträckor, medan Ogiers stallkamrat Jari-Matti Latvala slutade trea. Latvala tog sig upp på prispallen för första gången sedan han bytte till Volkswagen.


En missnöjd Hirvonen konstaterade efter loppet att både han själv och bilen måste bli bättre för att Ogier ska känna sig utmanad på allvar.


– Vårt testande är lite halvfärdigt. Därför hade vi lite problem med körrytmen och fjädringen, säger Hirvonen om Citroenstallets problem.


– Vi måste bättra på rejält för att klara oss mot Ogier. Och det är inte bara frågan om Ogier, för Jari-Matti kör också bättre och bättre hela tiden, säger Hirvonen.


Han gick förbi nedvarvande legenden Sebastien Loeb i VM-serien och gick upp på andra plats. Avståndet upp till Ogier är 54 poäng.

Jari-Matti Latvala var inte speciellt nöjd med bilen i början av rallyt, men de ändringar som Volkswagen gjorde på den var lyckade. Vissa av de ändringar han vill ha kan på grund av regelverket sättas in först i nästa rally i Argentina. En del mindre åtgärder gav extra fart redan i Portugal.

– Det kan hända att jag släppte på gasen för tidigt, då jag bara följde Mikkos tider, säger Latvala som slutade trea på rallyts sista sträcka.


Han räknar med att ändringar i kraftöverföringen ska ge utdelning i argentinska rallyt.


– Det blir mycket lättare att starta där nu. En hel del tyngd försvann från mina axlar, säger Latvala.


Hirvonen räknades inför säsongen som en av favoriterna till VM-titeln och är missnöjd med sin insats hittills.


– Den franska revolutionen kom tydligen inte av sig för att Loeb varvar ner. Ogier verkar vara starkast just nu. Vi kan bara hoppas att det franska styret så småningom avslutas, säger Latvala.


Argentinska rallyt körs i början av maj.