Lukko fortsätter pina Jokerit. Foto: Pekka Leino.

Jokerit har kniven på strupen

Nere för räkning – men inte utslagna. Jokerit har kniven mot strupen, men hoppet dör sist. – Vi måste bara tro på oss själva, säger Jani Rita som var den enda som lyckades peta hål på monstret Petri Vehanen i Raumo.

Lukko-Jokerit   2-1 (0-1, 2-0, 0-0)

Lukko leder med 3-1 i matcher.

Förhandsfavoriten föll för tredje gången i följd mot Lukko och i morgon kan grundserieettan Jokerits säsong ta slut. Det går att känna frustrationen i luften i korridoren utanför Jokerits omklädningsrum i Raumo.

– Vi måste bara tro på oss själva, att vårt system som gjorde att vi vann grundserien leder oss till seger, säger Jani Rita som förde upp Jokerit i ledningen i slutet av den första perioden.
– I dag kämpade vi väl, men det är bara målskyttet som haltar.

Den tjurstarka Rita trampade kännspakt upp längs med höger kant och slog ett otagbart handledsskott bakom storspelande Petri Vehanen. Då såg allt fortfarande bra ut för Jokerit.
Men ett par försvarsmissar räckte för att Lukko skulle gå upp i ledning och därefter spikade Vehanen igen sin bur. Precis som i lördags stångade Jokerit sig blodiga mot Raumolagets försvarsmur.

– Första perioden var den bästa hockeyn vi spelat hittills i vår, men sedan blev det där samma som det varit förut, säger Tomi Lämsä.

Jokerits stjärnor har varit totalt ineffektiva. Det är bara Jokerits grovjobbare som lyckats kämpa in pucken bakom Vehanen.

– Största orsaken till ineffektiviteten står bakom Lukkos målstolpar, säger Lämsä som medger att Jokerits egna försvarsspel läckt.

I går bytte Lämsä ut Eero Kilpeläinen efter Lukkos andra mål. Frans Tuohimaa spelade en hyfsad match, men det är tveksamt om han är en mästerskapsmålvakt.

– Bortsett från den här matchen har vi gjort tillräckligt med mål för att vinna en slutspelsmatch, säger Lämsä, som inte ville avslöja vem som vaktar buren i följande match.
– Vi får fundera på det.

Eero Kilpeläinen går inte att beskyllas helt för Lukkomålen. I tur och ordning gav Jeremy Dehner och Teemu Eronen Lukkoanfallarna för mycket utrymme och Jokerits spel har annars också präglats av enkla misstag i försvarszonen.
Däremot låter Vehanen sig inte luras av enkla skott och Lukkoförsvaret bjuder inte på några gratislunchar. Jokerit tvingas jobba enormt mycket för ett endaste ett mål.

– Vi måste bara slänga puckarna mot mål, skapa mer trafik framför målvakten och skyffla in returerna, säger Rita. 
– Vi måste vara mer hungriga.

I slutminuterna pressade Jokerit på och radade upp målchanser. Men Vehanen och Lukko höll tätt.

– Det var en försvarskamp i den sista perioden, säger Lukkocoachen Risto Dufva som är känd som en försvarsstrateg av rang.
– Men det är ju det vi har tränat för.

Det måste ses som ett fiasko av stora mått om Jokerit faller ut mot Lukko, som slutade tia i grundserien och som avancerade till kvartsfinalskedet via slutspelskval. Jokeritspelarna måste känna pressen på sig.

– Det är inget du tänker på under matchen, då tänker du bara på nästa byte, säger Rita.

I morgon får Jokerit ta emot Lukko i den bekanta Hartwallarenan, där det är större is och mera utrymme för att skrinna. Jokerits sista chans.

– Vi måste bara tro på oss själva och mala på med vårt system. Det ger oss segern, säger Rita och nickar övertygande utan en skymt av tvekan i sin blick.
– Jag tror på att Jokerit vinner tre matcher.