Lukko överraskade Jokerit i Hartwallarenan. Foto: Lehtikuva.

Jokerit körde in i en vägg

Jokerit stångade sig blodiga på en levande mur vid namn Petri Vehanen – och Lukko stal segern i den tredje kvartsfinalen. – Jag vet inte om de sover dåligt efter det här, säger Vehanen.

Jokerit-Lukko    3-4 efter förlängning (1-1, 2-1, 0-1, 0-1)

Lukko leder med 2–1 i matcher.

 

Det var gästerna som tog ledningen först, då HIFK-bekanta Jerry Ahtola avlossade ett för Eero Kilpeläinen otagbart skott i samma stund som Teemu Pulkkinen återvände till isen efter en utvisning. Men efter det rullade Jokerit över Lukko – bara i andra perioden avlossade hemmalaget 22 skott mot Petri Vehanens mål.
Men. Vehanen tänjde sig som ett gammalt tuggummi framför puckarna.

– Nå, gubbarna framför mig hjälper också till, säger Petri Vehanen som visade likadana takter som gjorde att Finland firade VM-guld i Bratislava 2011.
– I den andra perioden var vi ganska i klistret, men annars kom det ganska jämnt med skott.

Teemu Pulkkinen brände i väg tio stenhårda kanonskott, Jani Rita sköt ett dussin gånger och Teuvo Teräväinen nio gånger. Det var inte ärtbössor, utan hårda skott från bra skottlägen

– Med den mängden målchanser som vi skapade känns det som att vi hade förtjänat mer, säger Jokeritcoachen Tomi Lämsä som förståeligt kan känna sig aningen förfördelad.
– Vi jobbar väldigt mycket för varje mål och så rappar de i sin tur genast in ett mål.

Jokerit gick upp i tvåmålsledning efter mål av grovjobbarna Tomi Mäki, Riku Hahl och Henri Heino, men då hemmalaget inte kunde sätta punkt för matchen kom Lukko ikapp och gick förbi. Segerarkitekt var än en gång grundseriens kanske bästa forward Justin Azevedo, som själv utjämnade matchen och som spelade fram till Lauri Tukonens segermål efter att Jeremy Dehner hostat upp pucken i förlängningen.

– Men det var Vehanen som höll oss inne i matchen. Utan honom vet jag inte hur det här hade slutat, säger Azevedo.

Om Jokerit vill fortsätta sin säsong måste de hålla den småväxta portugis-kanadensaren i schack. Om han får en kvadratmeter utrymme och en halv sekund tid ligger pucken oftast i nätmaskorna.

– Vi får inte ge honom så mycket is, säger Lämsä.

Favorittippade grundserieettan ligger nu under med 1-2 i matcher mot Lukko, som slutade tia i grundserien och rimligtvis borde varit en munsbit för narrarna under deras marsch mot Kanadacupen. Följande match i morgon i Raumo – förlust då och grundserieettan Jokerit har kniven på strupen.

– Om vi fortsätter jobba så som hittills ger det utdelning. De lyckosamma studsarna jämnar ut sig, säger Lämsä.

Det enda sättet som Jokerit lyckades peta hål i Vehanens mur var genom Tomi Mäkis och Henri Heinos styrningar samt Teemu Pulkkinens något tursamma framspelning till Riku Hahl. Det var alltså bokstavligen grovjobbarna som lyckades arbeta in pucken, Jokerits stjärnforwards gick poänglösa av isen.
Inte att undra på om Ilari Filppulas, Teuvo Teräväinens och de andra narrarnas knogar redan börjar vitna, då de grabbar tag om klubborna allt hårdare. Vehanen: ett spöke för dem.

– Knappast drömmer de ändå mardrömmar om mig. I så fall sover de dåligt, säger Vehanen som hellre lägger ut slutspelsklichéer än talar om sin egen insats.
– Vi har ju inte vunnit något ännu. Hur trist det än låter, i det här skedet måste vi ta en match i taget.