Guldhjälmen Joakim Eriksson och HIFK ligger risigt till. Foto: Niklas Sandström.

Eriksson hoppas på ny mirakelvändning

Att ligga under med 0–3 i matcher kan kännas hopplöst. Utom om du varit med om att vända just 0–3 till 4–3 i kvartsfinalen. Joakim Eriksson vet exakt vad som krävs för att han för andra året i följd ska vara med om den bedriften.

Tappara-HIFK    3–2 (2–1, 1–1, 0–0)

Tappara leder med 3–0 i matcher

För ett år sedan var Erikssons Blues ställda mot väggen i kvartsfinalserien mot KalPa. Kuopiolaget hade vunnit de tre första matcherna och alla väntade på att Esbolaget skulle förlora den fjärde på hemmaplan.
I morgon står Erikssons HIFK med ryggen mot väggen i kvartsfinalserien mot Tappara. Tammerforslaget har vunnit de tre första matcherna och alla väntar på att Helsingforslaget ska förlora den fjärde på hemmaplan.

– Vi lyckades vända matchserien mot KalPa för ett år sedan. Varför kan vi inte göra det i år också, säger han efter att ha klivit av isen i vad som hittills varit HIFK:s starkaste insats i Tapparaserien.

Tillsammans med Mika Hannula, Ville Varakas, Roope Talaja, Joni Töykkälä och Jari Sailio ska han försöka upprepa Bluesbragden nästa vecka.

– För oss som var med och vände matchserien i fjol är det en stor hjälp då vi börjar koncentrera oss på kommande drabbning. Vi vet vad som krävs och vi vet hur man gör det, säger Eriksson.

Tillsammans med de fem övriga spelarna som var med i fjol ska han förmedla lärdomen till resten av laget.

– Det handlar om att återge det som hände. Nu handlar det om att ta små steg i taget.
– Det gäller att klara av att ta den första segern. Då man gör det ser man att motståndarna blir lite rubbade. Sedan tar man nästa seger och osäkerheten kryper in ännu mera. Det viktiga just nu är för oss att kunna ta den där första segern på måndag.

I går var laget mycket nära att vinna. Laget förde spelet långa stunder och Tappara var riktigt illa ute. Men den där sista stöten saknades och trots att jakten på ett kvitteringsmål var ursinnig i slutet kunde tammerforsarna hålla undan och ta en tredje seger.

– Vi håller ju jämna steg med dem i spelet fem mot fem. Eller egentligen är vi till och med lite bättre. Vi har bättrat på vårt spel mycket och efter den första matchen där de var klart bättre med lika många spelare på planen har vi tagit över allt mer, säger Eriksson.

– Skillnaden är spelet i powerplay och spelet i boxplay. Det är det de vinner de här matcherna med. De gör mål medan vi inte gör det.

Eriksson vet precis vad som är felet i HIFK:s spel i numerärt överläge. Och han vet också hur laget ska rätta till det.

– Vi slänger i väg pucken för snabbt från för dåliga lägen. Titta på hur Tappara spelar. De håller i pucken, flyttar den vidare tills de har ett bra läge och sedan gör de mål. Det är så vi ska spela.

Det är inga hemligheter utan så det är i powerplay. Vi vet vad som krävs och måste bara våga utföra det på planen.

– Det handlar om att inte vara nervös utan hålla sig kylig och hitta ett sätt att vara koncentrerad samtidigt som man inte får spänna sig för mycket.

Svensken verkar ha lösningen på lagets alla problem. Och dessutom vet han, tillsammans med sina lagkamrater från Blues från i fjol, vad som krävs för att vända ett till synes hopplöst underläge.
Erikssons segerrecept i den fjärde matchen är enkelt:

– De har allt att förlora medan vi har allt att vinna. Det är viktigt att minnas. Vi ska spela avslappnat men koncentrerat och ha kyla i vad vi gör. Speciellt i spelet fem mot fyra måste vi väga hålla i pucken bättre.

– Nu ska vi inte tänka så mycket. Vi har kniven mot strupen och det kanske är en bra sak för oss. Nu måste vi vinna följande match. Enda sättet att bryta ner dem och deras spel är att börja med en seger i följande match. Efter det tar vi sikte på en seger till.