Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Rita nollade Lukkos stjärnor

Då den defensiva kedjan lyckas eliminera motståndarnas bästa spelare, står för segermålet och se till att det blir seger vet man att kvällen varit lyckad. Fråga fast Jani Rita som gjorde ett enormt arbete då Jokerit inledde slutspelet med en minst sagt stabil seger.

Jokerit–Lukko 3–0 (1-0,2-0,0-0)

Jokerit leder matchserien 1–0

En av Jokerits viktigaste uppgifter i matchserien mot Lukko är att se till att Justin Azevedo inte får något utrymme med pucken. I går lyckades jokrarna perfekt med taktiken då Riku Hahl, Jani Rita och Jarkko Ruutu eliminerade Lukkos förstakedja ledda av guldhjälmen Azevedo totalt.

– Att vi inte har ett enda insläppt mål mot oss är definitivt ett gott betyg för oss, säger Rita efter matchen.

Han stod för en minst sagt stark insats med sin kedja. De jobbade stenhårt i båda riktningarna och klarade förutom att nolla Lukkos etta dessutom av att pressa in spelet i Lukkozonen gång på gång. Då tvingade man Azevedo, Josef Straka och Teemu Nurmi att öda krafter på att försvara samtidigt som det inte är trions starkaste sida.
Rita stod själv för förarbetet till matchseriens öppningsmål.

– Vi kom bra in i matchen direkt vilket var skönt. De hade spelat tre bra matcher mot Kärpär och var inne i matchtempot medan vi hade haft paus en vecka. Vi fick spelet pressat in i deras zon direkt, säger Rita.

– Första målet i en slutspelsserie är alltid viktigt och vi fick det den här gången. Det var skönt.

Han rundade Petri Vehanens mål och slängde in pucken framför kassen samtidigt som Hahl och Ruutu med kraft körde mot målet.

– Det är så vi ska spela. Pucken och killarna mot mål. Då brukar det hända bra saker, säger Rita.

– Den här gången blev det en studs och pucken hamnade hos en back som kunde sätta den i mål. Det gäller att spela simpelt.

Men trots att det aldrig var någon fråga om vilketdera laget som skulle vinna matchen var Rita inte helt nöjd med sitt lags insats.

– Det är klart att vi ska vara nöjda över att vi vann matchen och att vi inte släppte in några mål. Jag tycker vi spelade riktigt bra fram till vårt tredje mål. Efter det slog vi helt i onödan av på takten. Vi kunde ha kört på på samma sätt till slutet, säger han.

Att Lukko vek ner sig efter Jokerits andra mål var förståeligt. Laget fick inte något som helst utrymme i mittzonen och det var inte många gånger under de två första perioderna som Eero Kilpeläinen i Jokeritmålet hamnade anstränga sig för att stoppa pucken.

– Det blir säkert en tuffare match på fredag. Stämningen är säkert otroligt bra i Raumo och de kommer att köra på för fullt från början. Vi måste vara noggranna, säger Rita.

Dessutom kan Tomi Lämsä inte slänga in Rita & Co mot Azevedos kedja då Lukko får göra det sista bytet. Det betyder att Rita knappast får se allt för mycket av Lukkos förstakedja på fredag.

– Vi måste koncentrera oss på det egna och förbättra lite på alla delområden. Lukko är bra på motattacker och det gäller för oss att inte tappa puckar i mittzonen, att få in pucken djupt i deras zon då vi anfaller och inte slarva i spelet, säger Rita.

Alla de elementen klarade Jokerit av perfekt. Lägg till att laget stod för flera tunga tacklingar och svarade med hårt mot hårt då Lukko försökte få laget i gungning med småfula knep.

– Det är kul med matcher som blir fysiska, det hör till hockeyn.