HIFK till kvartsfinal. Foto: Martti Kainulainen / Lehtikuva.

Magisk Ortio fixade kvartsfinalplatsen

Utan Joni Ortios fenomenala målvaktsspel kunde HIFK:s säsong mycket väl ha tagit slut i går. Nu ledde 21-åringen i stället sitt lag till kvartsfinal där Tappara står för motståndet.

HIFK-SaiPa   5–2 (2–0, 1–2, 2–0)

HIFK till kvartsfinal med 2–1 i matcher.


Toni Söderholms 4–2 i början av tredje perioden och Joni Ortios fantomräddning efter Söderholms miss ett par minuter senare bäddade för avancemang.

– Det kändes riktigt skönt att sätta den pucken i mål. Det var ett viktigt mål för oss, säger Söderholm om sitt mål 36 sekunder in i slutperioden.

Sedan missbedömde han en situation och han får tacka sin målvakt Ortio för att det inte blev ett bakslag direkt.

– Emotionellt kanske det sprang lite i väg för mig där. Men det är en bra lärdom för en 34-åring, säger HIFK-kaptenen och riktar ett tack åt matchseriens lirare Ortio.

Men HIFK-målvakten, som stod för mängder av highlight-räddningar då SaiPa pressade på i mittperioden och i slutet av matchen, var inte helt nöjd med sin insats.

– Det var en svår situation då de kom åt att kontra, men först träffade pucken målburen och sedan fick jag handsken på den, säger 21-åringen om situationen som till slut inte vände på matchserien.

Ortio hade mycket jobb i alla tre matcherna vilket passade honom.

– Det är så jag gillar att ha det. Då hålls man inne i matcherna hela tiden och behöver inte psyka sig själv extra, säger han.

Avgörandet i Villmanstrand?

Enligt HIFK-målvakten kom avgörandet i matchserien i matchen i Villmanstrand i fredags då HIFK vände underläge till förlängningsseger.

– Nu när man efteråt ser på hela matchserien så ser jag nog avgörandet där då vi kom i kapp och gick förbi, säger han.

Söderholm var till en del av samma åsikt men höll ändå inte helt med resonemanget.

– Det såg ju ut så i början av matchen då vi ledde med 2–0 men sedan fick de vittring genom sitt förs­ta mål och de växte otroligt mycket av det. Jag skulle nog inte säga att förlängningen i Villmanstrand avgjorde, slår han fast.

Men förlängningssegern i den andra matchen och det faktum att laget inte tappade konceptet trots att 2–0 blev 2–2 i går visar att laget vuxit en del i vår.

– Det var ett tufft läge i Villmanstrand och det var tufft på nytt i dag då de kom i kapp. Sedan måste man lyfta på hatten för hur bra vi jobbar för att ta ledningen igen, säger Söderholm.
– Vi lyckades hålla oss till vår egen plan och spela disciplinerat. Alla kände till sina roller och gjorde vad de skulle. Vi lärde oss mycket av den första matchen i den här serien, säger Ortio.

Trots att HIFK-målvakten var på strålande spelhumör hittade han en del saker att förbättra till kommande drabbningar med Tappara.

– Jag spelade inte mitt bästa spel i dag. Pucken studsade lite onödigt mycket men jag kan tacka backarna att de städade framför det egna målet. Den hjälpen behövdes.

HIFK-backarna visade en betydligt större bestämdhet framför den egna kassen än i de tidigare matcherna och det var inte bara en eller två gånger SaiPa-spelarna fick se sig bortflyttade med kraft och be­slutsamhet efter att Ortio räddat skott.

– Vi har fått koll på motståndarna i ett lite tidigare skede. Det är en följd av att vi under Ramis (Raimo Summanen) ledning jobbat mycket på försvar i en mot en-situationer. Ända sedan han kom till laget har vi arbetat mycket på den saken, säger Söderholm.

Den kunskapen behövs definitivt då Tappara står för motståndet i kvartsfinalerna.
Där får HIFK ­agera utmanare och slå ur underläge.

– Det passar oss utmärkt. Vi har ingen press på oss utan kan spela avslappnat. Pressen är bara på dem, säger Ortio.