Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

HIFK ställt mot väggen

Grova individuella misstag av HIFK blev dyrköpta i den första matchen mot SaiPa. I och med förlusten är HIFK ställt mot väggen och måste segra i fredagens match i Villmanstrand.

HIFK–SaiPa 2–3 i sudden death

SaiPa leder matchserien 1–0.

Drygt sex minuter in i sudden death studsade pucken över Ilari Melarts klubblad så att Juha Koivisto kom åt att leverera pucken till Markus Poukkula, som gjorde sitt andra mål för kvällen och såg till att de många SaiPa-fans som var på plats fick jubla för fulla muggar. Därmed ligger HIFK risigt till. Match på fredag i Villmanstrand och bara seger duger. Annars inleds semestern för HIFK. Att det nu är fråga om allvar - en balansgång på en skör lina gick att se på HIFK:s spelare efter matchen. Det var ingen samling muntra musikanter som uppenbarade sig utanför omklädningsrummet. Veteranen Kimmo Kuhta har säkert spelat bättre matcher i karriären. För Kuhta, i likhet med många andra HIFK-spelare, var det stundtals blytunga ben på isen. 

– Det var en match utan finesser med ett noggrant spel av bägge lagen. Det var inte många målchanser som skapades. När man förlorar på ett sätt som det här så grämer det ordentligt. Vi var inte tillräckligt noggranna, säger Kimmo Kuhta.

Slarv beskriver mycket av HIFK:s spel. Man bjöd helt enkelt SaiPa på samtliga av målen efter slarv i egen zon. Men faktum kvarstår att HIFK inte ens förtjänade segern. Med den flyfotade italiensk-kanadensaren Stefano Giliati som primus motor ville SaiPa mer och var så mycket mer hungrigare att det inte till syvende och sist var något under att gulsvarta åkte hem med segern.

– Vi saknade den målmedvetenheten som krävs och åkte inte tillräckligt rätlinjigt mot mål. SaiPa spelade som ett enhetligt lag och var mer skärpta. Men nu gäller det att ladda om batterierna. Vi måste spela snabbare, säger Kuhta.

Tränaren Raimo Summanen verkade inte allt för missnöjd över förlusten. Den erfarne tränarräven har säkert varit med om kvistigare situationer, men faktum kvarstår att han inför dagens match måste gräva fram allt det kunnande han har – och lite till.

– Det här var en kämpamatch av bägge lagen. SaiPa visade varför laget i början av säsongen hörde till toppen av tabellen. Alla matcher mot SaiPa har gett bilden av att vi är steget efter dem. Det fanns gott om bra saker i vårt spel, men tyvärr avgjordes matchen på grund av våra individuella misstag. Vi måste vara nogrannare i följande match. Man segrar ofta med att spela noggrant, säger Summanen.

Men trots förlusten ville inte Summanen se helt dystert på läget. Han beskriver gårdagens match som ett nötskal av hur HIFK varit den här säsongen. Det har varit för turbulenta tider i omklädningsrummet. Spelare har varit långa stunder på sjukstugan och dessutom har spelare kommit och gått.

– Det saknas långa stunder en gemensam linje. Nu tycker jag att det blivit bättre och jag är nöjd med hur vi spelade i powerplay, som ser betydligt bättre ut än vad det såg ut för några veckor sedan. Vi lyckades också bra i boxplay och dödade många dyrbara sekunder, säger Summanen.