Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Alfredo Estrella

Ogier i särklass, Hirvonen tvåa

Citroenföraren Mikko Hirvonen slutade tvåa i Mexikos VM-rally och steg därmed till trea i VM-serien. Säsongens första pallplacering kom tack vare felfritt körande och Mads Östbergs teknikproblem som gjorde att han tvingades avbryta. Volkswagenföraren Sebastien Ogier vann rallyt i överlägsen stil och utökade sin serieledning.

 Thierry Neuville, Ford, kom trea och tog sin första VM-pallplacering i karriären.
Ogier tog sin andra raka seger och leder VM-serien med en 31-poängsmarginal före Sebastien Loeb, som inte deltog i Mexikorallyt. Hirvonen ligger trea i VM-serien, 44 poäng efter Ogier.

– Jag är helt nöjd, vi tog äntligen en pallplacering och jag klarade av att hålla andraplatsen. Det gick bra att köra trots att jag inte klarade av att hålla samma fart som Ogier, sade Hirvonen.

För Ogier var VM-deltävlingssegern den nionde i karriären. I år kom han tvåa i Monte Carlo-rallyt och vann suveränt i Sverige. I Mexiko var han vassast på 16 av 23 etapper och besegrade till slut Hirvonen med tre minuter och 28 sekunder.

– Jag måste förbättra precis allt, såväl bilen som körandet, sade Hirvonen.

Rakare linjer

I Mexiko var Hirvonen snabbast på två specialsträckor av 23. Han tappade tid på grund av en punktering.

– Vi sladdar ännu alltför mycket, där tappar vi tid, vi borde köra i rakare linjer, sade Hirvonen.

M-Sport-stallets Östberg var med sin Ford den enda som verkligen klarade av att utmana Ogier men han avbröt på grund av ett generatorfel på lördagen. Han fortsatte köra på söndagen tack vare superrallyregeln men låg över 20 minuter efter täten.
Volkswagens Jari-Matti Latvala avbröt på fredagen då en länkarm i hans bil gick av på grund av en sten. Latvala återvände till tävlingen tack vare superrallyregeln och tog en VM-poäng på bonusetappen på söndag. Ogier vann bonusetappen före Östberg.

– De här två sista dagarna testade jag bilen, men nu känns det som att det är sluttränat. För första gången vet jag hur man ska köra med den där bilen, sade Latvala.

Följande rally, Portugals rally, arrangeras mellan den 11 och 14 april.