Foto: Cata Portin

Oilers tur att segra i sudden death

Kvartsfinalserien mellan SSV och Oilers har potential att bli en riktig nagelbitare. Två matcher – två förlängningar. Och två segrare. I går fick Oilers det sista ordet efter en magisk upplösning.

Oilers–SSV 8–7 i sudden death.

1–1 i segrar. 

Med trettio sekunder kvar i gårdagens kvartsfinal mellan Oilers och SSV var SSV på väg mot att ta ett järngrepp om en semifinalplats.
Sen vändes allt upp och ner. Oilers reducerade, kvitterade och avgjorde i förlängningen. Helt makalöst.

– Det känns helt otroligt bra. Vi slet hårt hela matchen och vi slutade aldrig att tro på oss själva – även om vi låg under med två mål med ett par minuter kvar, säger Oilers lagkapten Oliver Wardi.

Det var han som fick äran att frälsa hemmapubliken. Ett par minuter in i förlängningen överlistade han Henri Toivoniemi med ett skott från distans.

– Det var mycket folk framför mål och jag kastade dit bollen. Sen vet jag inte vad som hände. Jag sprang som en galning åt något håll.

Wardi och hans lagkamrater räddade kvar spänningen i kvartsfinalserien med den sena vändningen. SSV kom tillbaka i den första matchen och hade 1–0 i matcher inför gårdagens dust. Om SSV hade hållit ut, är det tveksamt om Oilers klarat av att resa sig.
Nu är allt vidöppet. Det enda som är säkert är att det kommer att fortsätta vara tätt på resultattavlan.

– Två matcher har gått till förlängning nu. Det är ett tecken om något. Det är två väldigt jämna lag som möts. I fredags var vi nära att vinna och nu var de sekunder i från, säger Wardi.

Går det till en femte och avgörande match?

– Det är ingen osannolik tanke.

Wardi beskriver SSV som en tuff motståndare. Helsingforslaget har dominerat finländsk innebandy under 2000-talet och har åtta FM-guld sedan sekelskiftet.

– De är enormt skickliga. De flyttar bollen snabbt och rör sig kvickt. Det syns att de spelat tillsammans en lång tid.

Men:

– Vi kan slå vem som helst. Vi är så bra. Men vi måste putsa bort de enkla misstagen. Vi gjorde för många. Det straffar sig direkt.

På onsdag fortsätter kvartsfinalserien i Böle. Matchtakten är tuff och en avgörande faktor i ett slutspel blir också hur lagen lyckas återhämta sig mellan dusterna.

– Den tredje matchen brukar ofta bli väldigt viktig, men man ska inte glömma att det är väldigt svårt att avgöra en serie, säger Wardi.