Foto: Lehtikuva/TImo Jaakonaho

Olsson tävlar inte i Lahtis

Det blir ingen världscup i Lahtis i helgen för den svenska femmilsvärldsmästaren Johan Olsson. Efter allt ståhej i samband med VM-guldet har Olsson börjat känna av en förkylning. – Jag skickade ett sms till Arild Monsen (herrtränaren) i morse, säger Olsson till TT.

Det spektakulära VM-guldet i Val di Fiemme har inneburit en hektisk vecka för Johan Olsson.

– Man träffar väldigt mycket folk en sådan här vecka, så det är klart man har en annan risk att åka på en förkylning, säger han.

Bland annat var han gäst hos SVT:s pratshow Skavlan, vars fredagsprogram spelades in på torsdagen. Det innebar ett par oplanerade flygresor mellan Östersund och Stockholm som rörde till ytterligare i kalendern.

Den lugne familjefadern vill ju njuta av all uppskattning också.

– Det är inte så ofta man har chansen att vara i sådana här forum. Det känns som en utmaning och det är kul att vara uppmärksammad, säger Olsson efter torsdagsinspelningen till TT.

– Visst har det varit mycket den här veckan, men jag vill suga på karamellen också.

En timmes träning

Så mycket träning har det inte blivit efter hemkomsten från VM och Val di Fiemme.

– Jag var ute en timme i går. Det är inte så mycket, men prio efter VM är inte att träna, utan prio är att vara farsa. Jag vill ta den tiden och leka med Molly, jag hade knappt träffat henne på en månad.

På fredagsmorgonen tog han beslutet att hoppa av Lahtis och 15 kilometer klassiskt på söndag. Sedan återstår två världscuphelger, Oslo och Falun.

– Jag vill väldigt gärna vara med i Faluntävlingarna och köra på hemmaplan, säger han.

– Femmilen i Holmenkollen är den enskilt största tävlingen i världscupen. Men förkyld en vecka och en dag före en femmil, vi får se.

Lånta laggar

Under triumffärden i VM-femmilen var de skidor som Olsson växlade mellan – tre byten var ju tillåtna – så gott som jämnbra.
Trots att han delvis åkte på lånta skidor.
Emil Jönssons.

– De var väldigt jämna, jag kunde inte bestämma mig först. Mina skidor var snäppet hårdare, så jag hade dem på slutet för att det var lite mer höjd på dem.

– Dagen innan femmilen plockade serviceteamet ut alla klisterskidor. Emil och jag har samma bindningssystem. Ett par av Emils trivdes jag väldigt bra med.