Foto: EPA/Kay Nietfeld

Nya dopningsfall - Karjalainen kan bli ny VM-trea

Sex idrottare har konstaterats dopade då nya analysmetoder utnyttjats för dopningsprov tagna under friidrotts-VM 2005. Eftersom två vitryska släggkastare finns bland de sex kan Olli-Pekka Karjalainen bli ny VM-trea. Han slutade femma i tävlingen i Helsingfors.

Om Karjalainen vinner brons kommer han att fira med sina närmaste.

– Saken är inte i mina egna händer. Förstås hade jag önskat att jag fått medaljen på ett fullsatt Olympiastadion i Helsingfors där också Tommi Evilä nådde karriärens höjdpunkt, säger Karjalainen.

Med tanke på kampen mot dopning tycker Karjalainen det är en bra sak att testsystemet sträcker sig åtta år tillbaka i tiden.

– Det är en verklig skrämselmetod att visa att medaljer på riktigt omfördelas, säger Karjalainen.

– Jag tycker det här lyfter kampen mot dopning till en alldeles ny nivå.

Internationella friidrottsförbundet IAAF gick ut med namnen på fredagen. Vitryssland vann dubbelt i slägga, men både guldmedaljören Ivan Tichon och silvermedaljören Vadim Devjatovskij har nu konstaterats dopade. Fyra av de sex dopade var från Vitryssland, för även kulstötarna Nadezjda Ostaptjuk och Andrej Michnevitj åkte fast. Ostaptjuk tog VM-guld i Helsingfors.

Att ryska längdhopparen Tatiana Kotova åkt fast i efterhandsanalyserna var klart sedan tidigare. Ett nytt namn som kom ut på fredagen var Olga Kuzenkova, rysk guldmedaljör i slägga.