Harri Forstén stod för två fullträffar. Foto: Lehtikuva / Kimmo Mäntylä.

SSV redo för slutspel – sannolikt mot Oilers

SSV körde över bottenlaget Josba men då Classic samtidigt lyckades sno poängen av TPS lutar allt mot att ligafyran SSV möter ligafemman Oilers i kvartsfinal.

SSV-Josba   6–0 (1–0, 1–0, 4–0)


Ställningen i serietabellen inför den sista omgången var minst sagt intressant då en seger för SSV och en förlust för Classic hade inneburit att tredjeplatsen i ligan avgjort på basis av lagens målskillnad. Kampen om fjärdeplatsen hade avgjorts likaså på basis av målskillnad om SSV hade förlorat då Oilers samtidigt överlistade ligaettan Happee i Esbo med övertygande 10–5.
SSV visste att en klar seger krävs för att hålla hoppet om tredjeplatsen vid liv. Tack vare förträffligt försvarsspel blev slutresultatet exakt vad laget hoppats på.

– Nu borde vi så småningom vara redo för de stora matcherna, säger hjältemålvakten Henri Toivoniemi som blev den andra målvakten den här säsongen som lyckades hålla nollan.

Efter att ha lovordat försvaret som höll reda på att landslagsmålvakten endast behövde ingripa tio gånger medger Toivoniemi att han också själv presterade felfritt.

– De hade ett par farliga lägen i första perioden men dem lyckades jag stoppa. Vem vet hur matchen hade sett ut om jag släppt in ett par bollar.

På måndag väljer topplagen sina kvartsfinalmotståndare. För SSV:s del blir det sannolikt en het derbykamp i kvarten.

– Svårt att säga hur det blir. Ligaettan brukar ju välja -åttan och så vidare, men det blir spännande att se om någon bryter mönstret.
– Om motståndaren blir Oilers så lär varken vi eller de ha problem med att hitta kämpaglöden. Det brukar vara riktigt heta kamper mellan oss, säger den 36-åriga landslagsveteranen som ledde sitt lag till seger i grundseriens två inbördesmatcher mellan rivalerna.

Erä avancerade

Erä spelade sin sista match med knivbladet mot strupen. Lämpligt nog var motståndaren Koovee – det enda laget som kunde slå ut Erä från slutspelet. Det såg dåligt ut för Erä då gästerna tog en 2–0-ledning, men efter det andra baklängesmålet vaknade hemmalaget till kamp.
Laget dunkade in fyra mål i rad och gick med minsta möjliga marginal till slutspelet då segersiffrorna skrevs 4–3.