Foto: Lehtikuva.

Blues gnista nära att slockna

Sanden i det berömda timglaset håller på att rinna ut för Blues. I en match där laget var piskat att vinna för att i praktiken hålla slutspelsdrömmen vid liv blev det förlust.

Blues-Lukko
1–4 (0–0, 1–1, 0–2)

1–4 mot Lukko efter en genomklappning i den tredje perioden, säger rätt mycket om hur det står till i Blues just nu. Det är ängsligt, ansträngt och frustrerat. I två perioder dominerade Blues och frågan är om inte det hade blivit en seger om Ilmari Pitkänen och Eetu Pöysti nätat på sina frilägen? I stället var det den slovakiska jätten Milan Jurcina som med sina stenhårda skott blev något av ett ondskefullt monster som Blues ser mardrömmar om hela sommaren. Första målet i powerplay i spel fem mot tre när Blues tagit två utvisningar på raken - den andra på grund av för många spelare på isen. Väldigt talande för Blues krampaktiga läge. Även om Blues i teorin har en chans att ta en plats bland de tio främsta i grundserien, såg Jurcina i praktiken till att Blues spelare kan börja boka sina semesterresor.

– Vi hängde med i två perioder, men i den tredje perioden gick det åt skogen. Vi har stora problem med målskyttet och så har det sett ut en längre tid, säger Blues Arto Laatikainen.

Blues har fem matcher kvar på programmet innan grundserien och säsongen är över. Trots det prekära läget kastar Laatikainen inte yxan i sjön. Men det måste bli sex poäng i de två följande matcherna. Det är sex poäng upp till slutspelsstrecket där SaiPa - lördagens motståndare - är på tionde plats. SaiPa har spelat två matcher färre än Blues.

– Bara att försöka koncentrera sig på en match i taget och inte fundera på något annat. Vi har ännu chanser och det är fråga om hockey där allt kan hända. Men för att vi ska vinna måste vi vara tålmodigare och minska på misstagen. Vi har visat att vi i bästa stunder kan vinna täta matcher. Tiden är bara knapp för oss.

På de senaste elva matcherna har Blues skrapat ihop två poäng. Inget talar för att laget ska vända på den onda trenden. Tränaren Mikko Saarinen verkar uppgiven.

– Det känns inte bra. Det finns inget gott i vårt spel. Vi måste bara försöka tro på att vi kan ta de segrar som behövs, säger Saarinen.
Frågan är bara om han själv tror på sina ord?