Kykkänen ville fira med pizza

Julia Kykkänens tionde plats i VM-backen kan mycket väl bli den bästa blåvita backhoppningsprestationen i VM.

– Skinka, ananas och blåmögelost.


Man tar seden dit man kommer. Backhopparen Julia Kykkänen bländades inte av sin tionde plats i normalbacken i VM i Val di Fiemme utan kom ihåg när hon planerade kvällens utsvävningar att hon befinner sig i landet där pizzan uppfanns.


Kykkänen visade med sin tionde plats i PredazzosHS106-backe på fredagen att damernas backhoppning lever och mår bra i Finland. Det var också ett budskap till sponsorerna att en 18-årig kvinna kan vara mer synlig än någon annan backhoppare, frånsett Janne Ahonen som håller på med att greja en comeback för andra gången.


– Förhoppningsvis sporrar det här både små och lite äldre tjejer att börja med grenen, säger Kykkänen.


Efter VM-tävlingen var det dags för bland annat middag med grenförbundet Finnjumpings ordförande Jukka-Pekka Vuori, som förstår sig på marknadsföring av idrottare. Kanske Kykkänens hjälm i framtiden har en sponsorlogotyp istället för texten "Who?!"


– Vi ska prata om nästa säsong under middagen, avslöjade Kykkänen.


Kykkänen deltog nu för tredje gången i VM och placeringarna har kontinuerligt blivit bättre. I VM-debuten i Liberec 2009 kom hon 26:a. Två år senare i Oslo landade hon på plats 17. Håller trenden i sig innebär det att hon tar medalj i VM i Falun 2015. Före det är det ändå OS i Sotji där damerna får tävla i backhoppning för första gången.


– Så har vi funderat, att mästerskapsplaceringarna så småningom blir bättre, sade Julia om sina egna och tränaren-pappan Kimmo Kykkänens framtidsplaner.

 

 

Inför VM tvingades Kykkänen till tränings- och tävlingsuppehåll i 1,5 månad på grund av en fraktur på nyckelbenet. Hon drabbades av bakslaget när hon halkade hemma på gårdsbacken i årsskiftet.

 

Det här med att komma igen efter brutna ben har Kykkänen stor rutin av.


– Jag har brutit nyckelbenet fem gånger. Tre gånger på högra sidan och två gånger på vänstra. Nu var det första gången jag måste opereras.


 

VM-guldet gick till amerikanskan Sarah Hendrickson, som slog Japans Sara Takanashi med 2,7 poäng med sina hopp som mätte 106 och 103 mete. Österrikes Jacqueline Seifriedsberger fick bronsmedaljen.


Det här var USA:s andra VM-guld i damernas backhoppning eftersom Lindesy Van, som även tävlade i Val di Fiemme på fredagen, vann guld i Liberec för fyra år sedan.