Drottningen Björgen inledde med stil. Lehtikuva.

Björgen är tillbaka med besked

För tio år sedan vann Marit Björgen sitt första VM-guld här i Val di Fiemme – i går tog hon sitt nionde VM-guld i samma terräng. – Det känns otroligt.

Norskan var alldeles överlägsen efter att värsta konkurrenten Justyna Kowalczyk snubblat i en uppförsbacke. Polskan var den enda som kunde ha hotat Marit Björgen, men det är tveksamt om någon hängt med henne i går.


– Det känns otroligt att vinna här igen, tio år efter att jag fick mitt genombrott, säger Björgen som som vanligt skiner som en solstråle på medaljörernas presskonferens.
– Jag har säkert blivit en bättre skidåkare sedan dess, men samtidigt har jag blivit äldre och långsammare med tanke på sprinten.

Sedan 2003 har Björgen tagit ytterligare åtta VM-guld och tre OS-guld – samt en bunt med medaljer av sämre valör. Det enda hon inte vunnit är Tour de Ski och det fick hon inte chansen till i år heller, då hon tvingades vila på grund av rytmstörningar i december.
I helgen beslöt hon i sista stund att inte starta på skejtmilen i Davos på grund av att hon kände sig sliten. Hon avslöjade i går att hon grät av förtvivlan bara några dagar före VM-starten. Men på basis av gårdagens insats har hon återhämtat sig.

– Jag ville verkligen vinna Tour de Ski. Jag har inte tävlat så mycket den här säsongen, så jag ser fram emot de här världsmästerskapen.