Foto: Lehtikuva / Markku Ulander.

Pelicans förstörde Summanens hemmamagi

Pelicans tog sin första ligaseger mot HIFK på nästan ett år och orsakade med samma Raimo Summanens första förlust i Helsingfors ishall.

HIFK-Pelicans
1–6 (1–2, 0–2, 0–2)

I en match präglad av grova missar och stundvis riktigt virrigt spel av hemmalaget HIFK var det ändå Pelicans som stod för den första missen. Ligaveteranen Jan Latvala med över 1000 ligamatcher på bältet tappade pucken i egen zon som lägsta man och Mika Hannula skickade i väg ett dundrande slagskott som överlistade Pelicansvakten Jere Myllyniemi.


Ex-Bluesspelaren Hannula som inledde sin HIFK-säsong med 3+3 poäng på tre matcher avslutade därmed en fem matcher lång måltorka, men det var i stort sett den enda positiva faktorn i HIFK:s spel.
Tolv becksvarta minuter senare stod siffrorna redan 4–1 i gästernas favör då Pelicans med förträfflig noggrannhet tog vara på de goda mållägen som det yrande HIFK-försvaret bjöd dem på.

– De fick 1–1 och 2–1 helt för enkelt. Vi spelade riktigt dåligt i 15-20 minuter då de gjorde fyra mål och avgjorde matchen, säger HIFK:s guldhjälm Joakim Eriksson som grämde sig över misstagen i försvaret samt lagets ineffektiva anfallsspel.

HIFK har bara gjort två mål i sina tre senaste matcher, men för Eriksson är måltorkan ännu värre. Bara ett skott på de 18 senaste matcherna har funnit nätmaskorna.

– Jag tänker inte så mycket på målskyttet, jag har ju fått en hel del assists (nio på 18 senaste matcherna) i stället. Som ett lag har vi brottats länge med målskyttet – det är väl bara två lag som gjort färre mål än vi. Men vi jobbar givetvis hårt för att få styr på målskyttet.

Summanens hemmamagi bröts

Den grova hemmaförlusten var den första för HIFK med Summanen bakom bytesbänken. Borta har det varit värre – i morgon åker HIFK till Åbo med fem raka bortaförluster under bältet.

– Jag tänker inte så mycket på om det gäller hemma- eller bortamatcher. Innan landslagsuppehållet spelade vi bra, men nu har vi åkt av spåret. Det gäller att hitta tillbaka nu. Snarast möjligt, säger Eriksson.