Kommentar: Kampparit undviker katastrof

I och med att bandyförbundet inte kommit med något beslut i HIFK:s protest mot Kampparit som enligt HIFK ska ha använt sig av en representationsoduglig spelare, kan man dra slutsatsen att förbundet inte ogiltigförklarar Kampparits matcher.

Enligt förbundets vd Pekka Liikanen skulle förbundsstyrelsen snarast möjligt fatta ett beslut gällande HIFK:s protest, men då kvartsfinalerna sätts i gång om 26 timmar kan det bara innebära att förbundet väljer att inte bestraffa Kampparit – åtminstone inte på det värsta tänkbara sättet.

Att förbundet inte offentliggjort sitt beslut kan antingen betyda att Kampparitspelaren Tero Kumela var representationsduglig och att HIFK hade fel eller att förbundet väljer att förbise regelbrottet Kampparit gjort, vilket är högst osannolikt.

Liikanen berättade på måndagen att förbundet kan fortsätta att reda ut fallet även om kvartsfinalerna redan inletts. I det fallet måste det ännu finnas oklarheter i Kumelas representationsrätt, men inte så stora oklarheter att Kampparit skulle riskera diskvalificering från slutspelet. Men i och med att Kumela inte spelade i fredagens match mot HIFK varefter protestet gjordes, kommer förbundet, enligt dess regler, inte att dra av poäng av Kampparit.

Allt tyder ändå på att förbundet och Kampparit i all tystnad lyckades reda ut oklarheterna i fallet Kumela och att S:t Michel-klubben får hålla sin ligatitel, medan HIFK:s organisation får sätta sitt fokus på representationslagets prestationer i derbyserien mot Botnia.