Gråtande Pistorius nekar till mord

Den sydafrikanske sprinterstjärnan Oscar Pistorius riskerar livstids fängelse för överlagt mord på sin flickvän. Pistorius bröt ihop under den inledande häktningsförhandling. Sedan nekade han till anklagelserna.

26-åringen greps på torsdagen efter att hans flickvän Reeva Steenkamp hittats död, skjuten med fyra skott, i parets hem. När häktningsförhandlingen inleddes på fredagen i Pretoria föll 26-årige Pistorius i tårar när domaren Desmond Nair läste upp anklagelserna.

Domaren beslöt att skjuta upp häktningsförhandlingen till på tisdag, enligt önskemål från försvaret som ville få mer tid att hinna förbereda sig. Åklagaren hade inget att invända mot det.

Försvaras i arresten

Försvaret fick också igenom önskemålet om att Pistorius skulle slippa sitta i förvar i fängelset, som är brukligt, utan får tillbringa tiden fram till på tisdag i arresten på den lokala polisstationen i Boschkop.
Under fredagseftermiddagen skickades ett uttalande ut, skrivet av Pistorius agent och familj, där den sydafrikanske friidrottsstjärnan nekade till mordmisstankarna: "Det påstådda mordet ifrågasätts å det starkaste".

"Tankar och böner går till Reeva"

En stor del av uttalandet handlade om att tänka på och ta hänsyn till Reeva Steenkamps anhöriga.
"Han vill även uttrycka sin tacksamhet genom oss för det stöd han fått genom alla meddelanden som han har tagit emot – men som tidigare nämnts bör våra tankar och böner i dag gå till Reeva och hennes familj – oavsett omständigheterna i denna fruktansvärda, fruktansvärda tragedi".
Pistorius är en nationell hjälte i Sydafrika och fick efter flera års kamp tillåtelse att tävla med ickehandikappade friidrottare. Pistorius har fått båda sina ben amputerade och han springer med s-formade proteser av kolfiber. I fjol blev han den förste benamputerade att delta i OS.