Andreas Romar är Finland alpinäss nummer ett. Foto: Lehtikuva / Vesa Moilanen.

Tungt rekord för superb Romar

Andreas Romar ville inte se det som karriärens bästa resultat utan talade om en stor besvikelse. Just då han trodde att en bra placering inte kunde smaka sämre än femteplatsen i störtlopp var han fyra i superkombinationen.

För andra loppet i följd var det blandade känslor för Romar i VM i Schladming.

– Först såg det ut som om min tid räckte, sedan som om den inte räckte men så räckte det inte heller till slut, säger han och skakar på huvudet och syftar på Romed Baumann som petade ner Romar från pallen som sista åkare.

Att han just tagit karriärens bästa placering är svårt att utläsa ur hans ord eller kroppsspråk. Han skakar upprepade gånger på huvudet och ser missnöjd ut.
Han försökte intala sig själv att han har all orsak att vara nöjd med sin insats men då han skulle svara på hur det kändes att sluta fyra tog de positiva orden slut.

– Det grämer otroligt. Det är otroligt tungt. Att vara fyra är aldrig bra. Oberoende av vad förutsättningarna och utgångsläget är inför en tävling så vill man bara inte sluta fyra.

Till slut lyckades han se lite ljust på läget och konstaterade att han nog inte väntat sig ett så stabilt slalomåk i går i lampskenet.

– Om man ser på utgångspunkten så ska jag vara nöjd med slalomåkningen. Jag missade i störtlopp. Med ett bra störtlopp hade jag till och med kunnat vinna.

– Om någon inför VM sagt att jag tar en femteplats i störtlopp och en fjärde i kombinationen hade jag sagt att just så, säkert. Så visst ska jag vara nöjd. Det gick klart över förväntningarna, säger han med något som kan klassas som ett litet leende.

Men helt nöjd var han inte i går. Han visste hur nära han varit att ta sin första medalj.

– Jag tänkte att jag skulle ta medalj. Men det lyckades inte den här gången. Nästa år är det OS och då vill jag höra lite bättre musik än det här, säger han medan USA:s nationalsång dundrar ur högtalarna då Ted Ligety fick kliva fram och ta emot segerblommorna.

Efter lördagens femteplats i störtloppet hade de flesta räknat med att Romars bästa placering var nådd i det här mästerskapet. Inte ens han själv vågade tro på att han till slut bara var 17 hundradelar från medalj efter missarna i störtloppsdelen av kombinationen.

– Jag gav precis allt jag hade och hade inget extra kvar på slutet utan lämnade allt i backen. Det här var ett drömåk av mig i slalom. Det var en svår backe och jag bestämde mig bara för att släppa loss och låta skidorna glida och det lyckades bra, säger han.

Romar fick sig verkliga genombrott i VM i Schladming i och med femte- och fjärdeplatsen. Han vill ändå inte lägga allt för stor vikt i placeringarna eftersom de enligt honom inte representerar det han är ute efter.

– Jag hoppas att de här inte blir mina bästa resultat utan att jag kan bättra på det här. Jag är säker på att jag kan det.

Innan Romar lyfter skidorna på axeln och vandrar bort i den kyliga österrikiska kvällen försöker han ändå blicka framåt och se positivt på det hela.

– En fjärde plats är ju aldrig trevligt men jag är fortfarande en ung idrottare och har en lång karriär framför mig och det här kanske var en överraskning men en fjärdeplats är alltid ändå en fjärdeplats och det kommer alltid att vara en placering som är en besvikelse, säger han och tackar för sig.

Bara han får smälta de sensationella resultaten från VM lär han ändå till slut kunna tycka om resultaten trots att de var nära men inte riktigt tillräckligt för att nå prispallen.
Räkna med att det är en revanschsugen Romar som kastar sig ut i pisten i de kommande världscupstävlingarna. Och medaljen – den sparar han som sagt till Sotji.

Läs mer om Romars tankar i Hbl i morgon!