Foto: Cata Portin.

HIFK grep tag om grundserieseger

En läcker upphämtning i andra halvlek tack vare Tomi Tastens snabba hattrick var bara början på en perfekt dag för HIFK.

HIFK-JPS    7–4 (2–3)


Strax efter slutsignalen i HIFK:s fjärde raka segermatch gled en leende Tomi Tasten mot bytesbåset. Efter att ha legat under med 3–1 blåste Tasten liv i HIFK med ett hattrick på tolv minuter. Tasten fullbordade sitt hjältedåd då han klippte vingarna av JPS framfart genom att sätta in avgörande 6–4 tjugo minuter före slutet.
Det första samtalsämnet efter matchen var ändå att ligaettan Kampparit samtidigt förlorat sin hemmamatch mot ToPV, vilket betyder att HIFK och Kampparit nu är jämsides i ligatäten. Men HIFK sitter i förarsätet med en match färre spelat.

– Att Kampparit förlorade passar oss perfekt. Nu måste vi bara vinna våra två nästa matcher, säger Tasten.
– Om det lyckas så är det endast äran som står på spel i sista omgången.

HIFK möter Botnia på onsdagen varefter grundserien kulminerar i toppmötet mot Kampparit i S:t Michel på fredag. En seger på bortaplan avgör grundseriesegern i HIFK:s favör om laget fortsätter sin segersvit mot Botnia.
Förutom grundseriesegern står också hemmafavören genom hela slutspelet – och eventuellt i finalen – på spel.

– Att vinna grundserien och att nå finalen på hemmaplan är det enda vi siktat på, säger Tasten vars HIFK tagit åtta segrar på sina nio senaste matcher och inte förlorat sedan den 29 december.

"Vi brände sju-åtta mållägen"

Den viktiga segern i går kom ändå inte enkelt. JPS inledde matchen i det svåra vädret klart piggare än hemmalaget.

– Ja jäklar, jag vet inte riktigt var det gick fel i första halvleken. Vi släppte in två mål på frislag – muren måste ha varit slarvigt placerad. Vi missade också flera solklara jättelägen. Utan att överdriva så värst mycket kan jag säga att vi brände sju-åtta mållägen, säger Tasten och syftar på bland annat två missade straffslag.

Men ni vaknade efter pausen, vad hände?

– Gästerna kanske tröttnade lite. De hade ett ganska smalt material och flera skador. Vi visste att vi inte kan missa frilägen hela matchen igenom och trodde på oss själva.

Grundseriesegern avgörs mellan 2010-talets härskarklubbar, men Tasten påminner att det i år finns fler potentiella utmanare.

– Slutspel är alltid slutspel. Det skulle inte vara den första gången i idrottshistorian som ett otippat lag skulle slå ut en favorit.
– Kampparit är favoriten eller den främsta utmanaren – beror på hur man vill se på saken. Men inget är skrivet i sten, säger Tasten som uppger Akilles och OLS som de på förhand tuffaste konkurrenterna.