Foto: Lehtikuva/AFP / Lehtikuva

Säsongens bästa störtlopp väckte medaljhungern

Andreas Romar skrällde i VM-störtloppet i Schladming. Efter femteplatsen i svåra förhållanden är 23-åringen vrålhungrig på medalj inför superkombinationen i morgon.

Andreas Romar var den sjunde åkaren som slungade sig ut i den 3 334 meter långa störtloppspisten i svåra förhållanden. Drygt två minuter senare kunde han jubla då han tog ledningen i VM-loppet med en skillnad på fyra tiondelar före Andrej Sporn.

– Då visste jag att jag lyckats, säger Romar till FNB.

Romar nosade till och med på en riktig skrällmedalj då han länge hängde bland de tre bästa i slutresultaten. Slutligen passerade fyra åkare finländaren – bronsmedaljen blev han bara 39 hundradelar ifrån.
Men säsongens – till och med karriärens – bästa störtlopp gjorde Romar tillfredsställd.

– Det blev några små missar i backens övre del, men än sen då? Nu vet jag i alla fall att medaljen var fyra tiondelar bort. Nu gäller det att jobba hårt fram till nästa VM om två år och så blir det förstås OS före det. Det här är ett bra tecken på att allt är möjligt, säger Romar.

– Förstås grämer det lite då jag missade medaljen så knappt. Jag kunde ha nått tredjeplatsen med en bättre inledning, säger han åt Yle efter loppet.

Halvvägs in i loppet låg han ännu efter täten men en lyckad andra halva hjälpte Romar knipa tiondelar från sluttiden.

– I dessa väderförhållanden var det i sin helhet ett lyckat lopp. Det var absolut inte enkelt att åka, berättar 23-åringen.

Bäst i VM-loppet var norrmannen Aksel Lund Svinedal som redan tagit brons i super-G. Italienaren Dominik Paris var tvåa före fransmannen David Poisson. Klaus Kröll var fyra, en hundradel snabbare än Romar.

Formstark

När Romar före VM berättade att han siktar på medalj och till och med på seger i VM var det säkert en och en annan som ifrågasatte finländarens mål. Men Romar själv litade stint på att farten som krävs för framgång finns inne i honom.

– Jag visste att om jag lyckas så når jag högt. Man måste bara våga göra sitt bästa möjliga åk och attackera, säger Romar vars bästa världscupplacering i störtlopp är en 14:e plats i Bormio.
– I VM sker det alltid överraskningar. Ta super-G som exempel. Där hade tvåan De Tessieres före VM som bäst tagit en åttonde plats i världscupen.

Femteplatsen gör Romar vrålhungrig på framgång inför superkombinationen i morgon. Då VM-genrepet i Kitzbühel slutade i en åttondeplats vågar man till och med förvänta sig ett ännu bättre resultat i VM-pisten.

– Det gäller att ånga på och försöka nå framgång igen. I störtloppet måste jag jobba bra och i slalom måste jag bara åka med full fräs.