Benny Broman och Anna Lindahl. Foto: Cata Portin.

Dicken firade 80 år med segrar

År 1933 grundades en av Handbollsfinlands mest anrika föreningar, Drumsö Idrottskamrater, mera känd som Dicken. I går firade klubben 80-årsjubileum när såväl dam- som herrlaget mötte ÅIFK.

Värdarna var ogästvänliga i bägge seriematcherna: damlaget vann med 29–16 och herrlaget med 34–25. Med tanke på läget i respektive serietabeller gick det alldeles som väntat. Dickens herrar parkerar stadigt på andra plats, medan damerna håller på att cementera sin fjärdeplats i tabellen.
En förlust skulle ha smakat extra dåligt med tanke på festligheterna.

– Vi tänkte före matchen att vi absolut inte får förlora. En förlust var inte ett alternativ. Det fick oss att vilja vinna ännu mera, säger Anna Lindahl som var bästa målskytt med sina sju fullträffar.
– Men Åbo saknade några nyckelspelare. Det skulle ha varit betydligt jämnare om de varit med.

Anna Lindahls förhållande till Dicken kom – kan man nästan säga – med modersmjölken.

– Dicken är min moderförening, jag började som typ 5-åring. Mamma och pappa spelade i Dicken så det var ett självklart val. Tre år spelade jag i Grani för att det inte fanns ett mästerskapsserielag, men annars bara i Dicken.

Bästa målskytten i herrlaget var en för Lindahl väldigt bekant person. Pojkvännen Benny Broman har också fått sin handbollsfostran i Drumsölaget.

– Det är min moderförening, här har jag varit så gott som hela min juniortid. Sedan flyttade jag till HC West för några säsonger när Dicken inte spelade i FM-ligan. Efter fem år i West är vi (Benny och brodern Joacim) nu första året i Dicken.

Paret Lindahl/Broman, som trivts ihop redan i sju år, tror på det egna lagets chanser i vårens slutspel. Hon tippar att Sparta kommer emot i kvartsfinalen och att det sedan skulle bli att vinna över serieettan, medan han anser att det är Cocks, West och Dicken som kämpar om medaljerna, och i viss mån också BK-46.

Mål, seger och fest

Annika Näräkkä fick nöjet att göra Dickens första mål i jubileumsmatchen efter ett par minuters spel. Innan det hade bägge lagen haft sina chanser men turades om att tappa bollen i enkla lägen. Om damerna började lite nervöst och försiktigt kan det samma definitivt inte sägas om herrarna. På fyra minuter och 46 sekunder forcerade hemmalaget under ledning av Benny Broman in fem mål och vid pausvilan stod det redan avgörande 17–7.
Både dam- och herrlaget fick alltså festa redan på planen med mål, segrar och seriepoäng. Och festen den skulle fortsätta sent in på småtimmarna på Poliisien Kesäkoti på hem­ön Drumsö med nästan 200 glada festprissar.

– Det blir fullt hus med middag, premiering och fest. Det blir så kiva, Dicken är en jättebra förening, säger Lindahl och prisar 80-åringen.