Romar missnöjd med sin insats

Andreas Romar fick inte alls den start på VM han hade hoppats på. Efter ett jämntjockt åk fick Korsholmkillen nöja sig med en 18:e plats i super-G.

Romar var besviken på sin insats i sin första tävling i Schladming där han inte alls fick till det. Han var till slut hela 1,79 efter segrande Ted Ligety och slutade på 18:e plats.


– Det var förargande svårt. Jag fick inte upp farten i svängarna. Det var sådant där småtrevligt utförsåkande. Något litet fattades, sade Romar till FNB per telefon.
Romar tycker att super-G-banan påminde om en storslalombana.


– Man måste göra en sådan bana i den där pisten, annars går det för fort undan. Men jag borde ändå ha kunnat göra bättre än så.


Romar väntar sig bättre resultat i den följande grenen, störtloppet på lördag.


– I super-G har jag gått stadigt bakåt när jag inte fått träna ordentligt. I störtlopp har jag kunnat förbättra mig hela tiden, säger Romar.


Marcus Sandell är specialist på storslalom precis som vinnaren Ligety, men han lyckades inte på samma sätt som guldmedaljören i sin sidogren. Sandell slutade på plats 30 i grenen han ställde upp i främst för att bekanta sig med pisten inför nästa veckas storslalom.


– Jag har lite tudelade känslor kring min insats. Det var sjätte dagen den här säsongen som jag stod på de längre skidorna och alla tidigare dagar har varit på mjuk snö. Det kändes bra att komma i mål och få några bra svängar, säger Sandell.


– Ytan var hård och isig men mycket ojämn. Det var svårt att hålla kontakten med backen och kontrollera åket.


Amerikanskt guld


Ted Ligety var storfavorit inför storslalom i VM. I går slog han till i sin sidogren och vann guld i super-G.

 

Amerikanen, som har ett OS-guld i kombination och ett VM-guld i storslalom sedan tidigare, står på 15 segrar i världscupen, dock ingen i super-G.


– Det är ganska galet. Jag försökte låta bli att glida i svängarna. Det var svårt att se snöytan, sade Ligety.


Ligetys guld är plåster på såren för den amerikanska truppen som på tisdagen råkade ut för ett tungt bakslag när superstjärnan Lindsey Vonn kraschade och är borta resten av säsongen på grund av allvarliga skador på knäet.


– Man får inte låta andras tävlingar påverka men det är verkligen synd för Lindsey, sade Ligety.


Fransmannen Gauthier de Tessieres tog överraskande silvret, före förhandsfavoriten Aksel Lund Svindal, Norge.


VM-banan var mer teknisk än rent snabb. Det passade även de Tessieres som bara var 0,2 sekunder från Ligety. Fransmannens bästa placering i cupen i super-G är åttonde. Han blixtinkallades till VM i stället för skadade Johan Clarey.


Det var förståeligt nog svårt för de Tessieres att analysera sin första mästerskapsmedalj.


– De ringde till mig för fem dagar sedan och sade att jag inte får plats i laget. Och nu står jag här. Jag hade inte tid att tänka. Min tränare sade att det var mitt öde, sade han.


OS-vinnaren Svindal var 0,22 sekunder från Ligety.


Hela 82 åkare kom till start i super-G i Schladming. För de flesta var loppet dock kört redan innan de startade. Efter några dagars regn varvat med plusgrader blev nämligen underlaget sämre och sämre ju längre tävlingen pågick.