Aaltonens magi räckte inte för lejonen

Juhamatti Aaltonen såg till att sätta foten mellan VM-dörren då han sköt tre mål mot Ryssland. Men då de övriga finländarna inte kunde näta vann ryssarna till slut efter straffar.

Det fanns en spelare som höjde sig klart över mängden då Finland inledde den svenska EHT-turneringen med bortamatch mot Ryssland i S:t Petersburg.
Juhamatti Aaltonen var på strålande spelhumör från början till slut.


Först förde han upp Finland i en 2–0-ledning genom att sätta ett mål i spel fem mot fem och ett i powerplay i den första perioden och med bara 36 sekunder kvar att spela smällde han in 3–3 med ett mäktigt slagskott då lejonen jagade kvittering utan målvakt.


– I de här matcherna är målen viktiga, nu lyckades jag, sade Aaltonen till FNB.


– Två matcher återstår av turneringen. De som väljer VM-laget uppskattar jämna prestationer.


En starkt bidragande orsak till att Finland hade en tvåmålsledning efter första perioden var Atte Engrens fenomenala målvaktsspel. TPS-keepern visade från start att han håller för trycket i landslaget och stod för flera parader av klass.


Det relativt anonyma finländska laget spelade fördomsfritt och tog för sig i rinken och lät sig inte störas av att motståndarna hade ett betydligt namnstarkare manskap och stöd av hemmapubliken.


Lejonen öppnade spelet snabbt och kom på det sättet undan den ryska pressen som stundtals var lite väl aggressiv. Uppspelen genom mittzonen gick snabbt och anfallen riktade sig mot det ryska målet.


– Vi spelade en jättebra match. Det var aktiv hockey från båda sidor. Straffläggningen är sedan en helt egen grej, sade Jalonen till FNB.


Det finländska laget höll ett högt tempo och vek sig inte en tum. Inte ens då Engren släppte in ett par enklare mål och det plötsligt stod 2–2 på tavlan såg lejonspelarna ut att blinka.


– Jag var inte tillräckligt noga där. I förlängningen tog jag allt men i straffläggningen gjorde jag inte tillräckligt många räddningar, sade Engren till FNB.


Ossi Väänänens dundertabbe som ledde till det ryska ledningsmålet berörde inte heller lejonen utan på slutet då Jukka Jalonen, som ledde sitt landslag i hemmahallen i S:t Petersburg, valde att plocka ut Engren visade Aaltonen vägen med smälla in kvitteringen.


Trots att det blev förlust i den första matchen i turneringen har lejonen all orsak att vara nöjda över sitt spel. Laget var aktivt, spelade snabbt upp pucken, stod inte för några grova missar och hade tålamod och mod att följa den egna planen också då Ryssland förde spelet.


Anton Belov, Aleksander Perezjogin och Vadim Sjipatjov stod för de ryska målen under ordinariespeltid. I straffläggningen satte Viktor Tichonov det avgörande målet med en fantastisk backhand som Engren inte hade en chans att ta.


Lejonens turnering fortsätter i Malmö på lördagen då Tjeckien står för motståndet. Dagen efter blir det match mot kära fienden Tre Kronor i turneringens avslutningsmatch.