Skadad Vonn missar resten av säsongen

Tina Maze vann VM:s första guldmedalj men slovenskans seger hamnade i skuggan av superstjärnan Lindsey Vonns otäcka krasch.

Vonn gick i backen efter ett hopp och det såg ut som om hennes högre knä vreds åt sidan rejält innan skidan lossnade.


Den fyrfaldiga världsmästaren fick vård i backen 12 minuter innan hon med hjälp av helikopter fördes till sjukhus.


Flera dagars snöfall hade gjort pisten i Schladming mjuk och speciellt de lägre delarna av backen påverkades av vädret. Kvällen innan VM-starten kallade internationella skidförbundet FIS damtävlingsledare Atle Skaardal det för "en extrem situation".


Flera av damerna hade enorma problem i de svåra förhållandena och bland annat favoriterna Maria Hofl-Riesch och Anna Fenninger kom inte i mål.


– Det är inte en speciellt svår bana men på vissa ställen såg man inte någonting, sade Fabienne Suter från Schweiz.


Vonns skada såg allvarlig ut och det sannolika är att hon gjort sitt i VM. Amerikanskan hade gjort comeback så sent som i januari efter att ha tvingats vila på grund av en smärtsam tarmsjukdom. Den sjukdomen höll henne på sjukhus ett par dagar.

Det amerikanska lagets läkare Kyle Wilkens meddelade på tisdageskvällen att Vonn skadat både ledband och korsband i knäet och dessutom fått en fraktur på skenbenet. Vonn är borta resten av säsongen men lär vara i skick då nästa säsong kör i gång. 

 

Tina Maze blev första världsmästaren i Schladming då VM körde i gång. Hon klarade de svåra förhållandena och var 0,38 sekunder snabbare än tvåan Lara Gut. Vonns lagkamrat Julia Mancuso tog brons.


– Guldet betyder otroligt mycket för mig. Slovenien är ett litet land med många stora idrottare. Jag är otroligt glad över att kunna vinna, säger Maze.


Det var en lång dag för slovenskan och de övriga damerna. Starten sköts upp flera gånger på grund av snöfallet och tät dimma och till slut fick damerna ge sig ut i pisten tre och en halv timme senare än planerat.


Tävlingen bröts då 36 åkare hade avverkat sin del av tävlingen då nya dimmoln var på väg in över backen. Resultaten står sig eftersom alla topp-30-åkarna hade startat sina åk.


VM fortsätter på onsdag med super-G för herrarna där Marcus Sandell och Andreas Romar försvarar de blåvita färgerna.