Jesse Winchester noterades för en assist till Teuvo Teräväinens 3–1-mål. Foto: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Winchester en vinnare i debuten

Jokerits nyförvärv Jesse Winchester nappade på chansen att spela med sin gamla NHL-lagkamrat Jarkko Ruutu. – Han var ett slags mentor för mig i Ottawa, säger den storväxta kanadensaren.

Jokerit–Saipa 3–1 (0–1, 1–0, 2–0)

Jesse Winchester spelade tillsammans med Jarkko Ruutu i Ottawa Senators 2008-2010, tills Ruutu blev såld till Anaheim. Nu är de lagkamrater igen  – i Jokerit.

 


– Vi har alltid jätteroligt tillsammans och vi snackar en massa, säger Winchester om Jokeritprofilen Ruutu.


– Det var en orsak till att jag kom tillbaka till Finland, att jag ville spela med honom. Vi har ett jättebra förhållande.


I höstas lirade Jesse Winchester några matcher för Juhani Tamminens TUTO i Mestis, men han åkte tillbaka till Nordamerika före jul i hopp om att få ett kontrakt när NHL-säsongen kör i gång. Men det lyckades inte och sedan dess har han tränat med sitt gamla juniorlag i hemstaden Long Sault i Ontario.


– Han (Ruutu) ringde mig och frågade vad jag sysslar med och fick min agent att ta kontakt med Jokerit, säger Winchester som kan spela både ytter och center.
– Det var ett lätt beslut sist och slutligen.


Jokerit är ändå inte en helt ny bekantskap för Winchester, som i elva Mestismatcher samlade tio poäng - och 58 utvisningsminuter. Under sin visit i Åbo såg han Jokerit möta TPS i FM-ligan.


– Jag tycke det var coolt med hur många Jokeritfans som rest dit. Där var säkert 1 500 Jokeritsupportrar, säger Winchester.


– Jag visste att det är en fin hockeystad jag kommer till.


Jesse Winchester, 29, spelade universitetshockey i Colgate University i USA, men blev aldrig draftad av någon NHL-klubb. Han kämpade dock till sig en spelplats på Ottawas träningsläger och har sammanlagt spelat i 243 NHL-matcher.


– Jag var lite nervös inför matchen, men jag tycker jag gjorde en solid match. Jag kände mig inte rostig, utan helt komfortabel, säger Winchester som anlände till Finland i söndags.


– Men jag är jetlaggad.


Jokeritcoachen Tomi Lämsä placerade Winchester i första kedjan tillsammans med finesslirarna Steve Moses och FM-ligans poängkung Ilari Filppula.  Han fick till slut mer än tjugo minuter speltid – mer än någon annan forward i Jokerit.


– Jag förväntas säkerligen spela ett tvåvägsspel över hela rinken, spela fysiskt, hjälpa till med tekningar och bygga upp spelet vid behov. Det passar mig, säger Winchester som visade att han inte är blyg för kontaktspel. 


Winchesters debut måste anses vara lyckad, då tabellettan Jokerit lyckades bryta en märklig svit mot gästerna från Villmanstrand: SaiPa hade vunnit alla tre inbördes möten den här säsongen. I går lyckades Teuvo Teräväinen bryta förtrollningen genom ett vältajmat power play-mål med fem minuter kvar av den ordinarie speltiden.


– Jag gjorde uppmärksam på förlustsviten före matchen. Jag fick höra att SaiPa är ett lag som spelar hårt och att vi måste matcha dem, säger Winchester som fick en assist till Teräväinens mål i tom bur.


– I första perioden jobbade de hårdare än oss, men vi kom in i matchen och Teuvo gjorde två viktiga mål.


Jokerits serieledning är nu uppe i tio poäng, då tabelltvåan Tappara har spelat en match mindre. Winchester valde kanske rätt häst.


– Jag ville komma till ett vinnarlag. Ett lag som kan vinna mästerskap