Summanen vill se klarare linjer

FM-ligan saknar en linje för vad som är tillåtet och inte tillåtet i rinken. Därför bubblar rink­våldet ibland över, menar hockeyprofilen Raimo Summanen. Så sa Summanen 15 december för två år sedan.

Intervjun är gjord den 15.12 2011.

– Det är helt vettlöst att gå på om vem som är en ond individ och vem som är en god individ, säger han till Hbl.

Under de senaste veckorna har vi sett flera otäcka incidenter: senast var det Kärpäts Ville Mäntymaa som bars ut på bår efter att ha tacklats mot sargen av Pelicansforwarden Ilkka Pikkarainen. En del av spelet eller ett tecken på spelarnas bristande respekt för varandra?

– Mäntymaa tittade bakåt, Pikkarainen såg ut att bromsa lite och sist och slutligen var tacklingen inget speciellt, säger Summanen, världsmästare som rivig forward 1995 och ligaguld och World Cup-silver som coach.

– Men om samma kille förorsakar två tre hjärnskakningar per år kan det inte vara misstag. Det är samma sak om någon åker dit för rattfylleri flera gånger. Straffen borde vara därefter.

Pikkarainen har varit inblandad i många liknande fall förut, men FM-ligans disciplinchef stängde av Pikkarainen för endast två matcher. HIFK:s Ville Peltonen fick fyra matchers avstängning då han kolliderade med Kärpäts Tomas Plihal.

– Att döma av det som jag sett på sistone har systemet varit väldigt rörigt och oklart, säger Summanen.
Domarna hjärntvättade

I helgen låg Jokerits Ben Eaves orörlig på isen i flera minuter efter att ha blivit plöjd av Färjestads Ole-Kristian Tollefsen. Tollefsen fick inte ens en utvisning för sin tackling på öppen is.

– Om det hade hänt i ett derby mellan HIFK och Jokerit skulle det blivit en massa moraliserande kring det och Tollefsen hade blivit avstängd i fem matcher, säger Summanen som vill poängtera att det som sker på isen är en följd av systemet och regelverket.

– Domarna agerar också på det sätt som de fått direktiv om uppifrån. Killar som Laaksonen och Levonen som var hårda och rejäla spelare har också blivit hjärntvättade och delar ut utvisningar för att balansera dem jämnt mellan lagen.

Hjärnskador har varit ett av de största samtalsämnena på sistone, inom inte bara ishockey utan också andra kontaktsporter. I takt med att vi vet mera om hjärnskakningarnas oåterkalleliga följder framstår hjärnskador som en epidemi, då fler fall rapporteras. I USA har ett hundratal pensionerade amerikanska fotbollsspelare stämt proffsligan NFL.

– Hockeyfolket måste ta sig en funderare på hurdan sport de vill ha. Kanske det borde vara tillåtet att tackla i försvarszonen och nära sargen, men inte i mittzonen? Jag tycker själv om att se hårda tacklingar, men spelet har blivit mer fartfyllt, mer intensivt och då är det större risk för skador. I Nordamerika har vi 50-åriga NFL-spelare som är helt förstörda i skallen, säger Summanen som också vill påminna om att spelaren har ett ansvar för att skydda sig själv ute på isen.

– Inte vågade du förut hålla pucken så länge, eller sträcka dig för att ta emot passningar om du ser att motståndaren närmar sig från sidan. Nu har juniorerna hjälmar med nät som invaggar i en falsk säkerhetskänsla. När jag spelade i Nordamerika fick jag alltid höra om jag av misstag cirklade in mot mitten vid blålinjen med blicken vid pucken.

Inga spontana slagsmål

Tacklingar är en del av ishockeyn. Frågan är om slagsmål är det. Åtminstone säljer slagsmål och därför har inte heller FM-ligan velat ta i för att bli kvitt dem.

– Tacklingar och slagsmål är ett vapen för att slå skräck i motståndaren. Det finns inget som spontana slagsmål, säger Summanen.

– Fakta är att Wayne Gretzky gjorde massor av poäng för att hans lag var det tuffaste i NHL. Jag har varit med i lag som slagits en massa och i lag som inte slagits alls. Men för mig kvittar det om slagsmål är tillåtna eller ej, bara ligan bestämmer sig – mittemellan går inte.

Höstens stora snackis var Jokerit–HIFK i European Trophy och Semir Ben-Amors vansinnesattack på Ville Peltonen, som tränarduon Tomi Lämsä och Tomek Valtonen ­beordrade eller inte beordrade. ­Polisen hörde Raimo Summanen som expertvittne och han vill inte uttala sig om saken innan den är avgjord. Någonting säger han ändå.

– Jag har aldrig sett en lagkapten bli nermejad på det där sättet, säger han allvarligt.

– De förstörde helt Villes spel. Jag vet inte hur mycket han har kvar av sin karriär, men det krävs en fruktansvärt tuff spelare för att komma tillbaka till sin gamla nivå. I och för sig är Ville en fruktansvärt tuff spelare.

Summanen poängterar att han inte vill predika moral. Övergrepp är inte individernas fel, de är en följd av systemet, ramverket och den rådande kulturen.

– Vem är det som ger order om vad? Om jag beställer en rörmokare kommer han inte och ställer i ordning min trädgård. Han gör vad jag bett honom om, säger Summanen.

Byline: 

Byline:

bildtextHockeyprofil med åsikter. Raimo Summanen riktar stark kritik mot FM-ligan och linjen då det handlar om avstängningar.Foto: Tor Wennström

 


”Men om ­samma ­kille ­förorsakar två tre hjärnskakningar per år kan det inte vara ­misstag. Det är ­samma sak om ­någon åker dit för ­rattfylleri ­flera gånger. ­Straffen borde vara ­därefter.”

”­Hockeyfolket måste ta sig en funderare på ­hurdan sport de vill ha. (...) Jag tycker själv om att se ­hårda tacklingar, men ­spelet har ­blivit mer fartfyllt, mer intensivt och då är det större risk för skador.”

”Tacklingar och slagsmål är ett vapen för att slå skräck i motståndaren. Det finns ­inget som spontana ­slagsmål.”