Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / STR.

Drömmötet Woods vs McIlroy

Tiger Woods mot Rory McIlroy. Första mötet för året sker i Europatourtävlingen i Abu Dhabi.

En hel golfvärld hoppas nu att det ska bli ännu fler under 2013 – gärna i sista rundan av en majortävling.
Det är ytterst sällan Tiger Woods brukar behöva prata om någon annan än sig själv på presskonferenser. Inför hans säsongsstart på torsdag är det dock ett faktum i form av McIlroy. Nordirländaren har resultatmässigt tagit över Woods placering, numera är han världsetta och favorit när de stora tävlingarna ska avgöras.
Ekonomiskt har McIlroy också gett sig in på Woods revir genom att skriva ett kontrakt med Nike, uppskattningsvis värt 250 miljoner dollar.

Under de två inledande rundorna går de i samma boll i tävlingen i Abu Dhabi och det hela ses som ett drömmöte och som ska bygga på en rivalitet.
Där finns dock två problem:
1. De har ännu inte ställts mot varandra i ett avgörande skeende i en stor tävling.
2. De tycker för bra om varandra.

– Rory och jag har inte haft de duellerna som jag haft med Phil (Mickelson), Ernie (Els), och Vijay (Singh). Mot dem har jag tävlat under större delen av min karriär, vi får se hur det utvecklar sig, säger Woods inför tävlingen i Förenade Arabemiraten.

Där det också funnits en rivalitet mellan till exempel Mickelson och Woods, de båda har aldrig varit nära vänner, är det annorlunda mellan Woods och McIlroy. Sedan de för ett år sedan träffades just i Abu Dhabi har de i stället visat upp en nära vänskap.

– Vår relation har vuxit sedan dess. Nu när Rory flyttat till Florida räknar jag med att vi kommer att ha flera middagar ihop, säger Woods.
– För drygt ett år sedan sade vi hej till varandra men kanske inte mer. Vi har samma intressen och är båda stora sportfans, säger McIlroy.

För golfen, där det de senaste åren klivit fram nya vinnare hela tiden i majortävlingarna, är det av största intresse att Woods/McIlroy båda lyckas och gärna samtidigt.
En rivalitet, liknande den tennisen haft i form av Roger Federer och Rafael Nadal, skulle öka intresset och indirekt de ekonomiska förutsättningarna.

Också Mikko Ilonen inleder säsongen i morgon – läs mera i Hbl i morgon!