Veteran leder HIFK-offensiv

7–6 efter en krampaktig insats mot bottenlaget ToPV. 4–2 efter en solid insats mot de 15-faldiga mästarna OLS. Veckoslutet gick i dur för HIFK.

Det var en gammal trotjänare och ett lite färskare namn som låg bakom segern mot OLS. Mika Mutikainen, 42 år, låg bakom det mesta i anfallsväg och satte två baljor då HIFK i princip avgjorde matchen före paus. I andra ändan av banan stod en gänglig ung man vid namn Christoffer Huber i vägen för allt.

– Vi gjorde en dålig match mot ToPV men ville inte fundera alltför mycket på den dusten. Vi gick igenom den insatsen på lördagen och alla killar var skärpta då matchen mot OLS började, säger Huber.

HIFK fick en smakstart på matchen då Mutikainen satte 1–0 efter fem minuters spel. Efter det var det gästande OLS som höll i taktpinnen i 20 minuter och visst skapade uleåborgarna några riktigt vassa lägen. Men Huber visade prov på fina reflexer och följsamt spel mellan stolparna.

– Hela laget försvarade bra. Min önskan är att utespelarna ska pressa ut motståndarna mot kanterna så att de tvingas ta avslut från svåra lägen. Då blir min uppgift så mycket lättare.

Stundtals lyckades HIFK i det men OLS hade 3–4 ypperliga lägen från bästa sektorn. Några av OLS-spelarna lär nog ha förbannat Hubers snabba fötter under den oändligt långa bussresan hem till norr. Inte det roligaste att sitta 10–12 timmar i buss, komma hem mitt i natten, sova någon timme och sen gå på jobb. Men klappar hjärtat för bandy så är ingen uppoffring för stor.

– Visst är jag nöjd med min insats, inte snack om annat.

Då OLS inte tog vara på sina lägen punkterade HIFK matchen snabbt. 2–0 Ojanen, 3–0 Mutikainen och 4–0 Arjanko. OLS fick in ett par bollar i andra halvlek men någon panik spred sig aldrig i hemmalagets led.

– Det är inte helt lätt att gå in och spela då du leder 4–0. Man kanske omedvetet slappnar av lite, men några större problem hade vi ändå inte, menar Huber.
En match återstår före VM-uppehållet. VM går i Vänersborg, Sverige, och blir säkert en folkfest. För de spelare som inte är med är pausen ett ypperligt tillfälle att träna extra hårt.

– Vi ska jobba bort lite svagheter vi har i vårt spel och vara redo för slutspurten i ligan, säger Huber.

HIFK har endast en förlust i år, den kom mot ToPV, och Kamraterna kan bli att räkna med i vår.