Lukko största förloraren när NHL kör i gång

NHL-förhandlingarna avslutades på söndagen och spelarna återvänder till Nordamerika för att inleda säsongen. Flera FM-ligaklubbar försvagas kännbart och det blir det svårt att finna ersättare på spelarmarknaden. – Tror vi får ta en liten timeout då, säger Lukkos spelarkoordinator Hannu Vanhatalo som har all orsak att vara bekymrad.

Blues
104
Peoria Rivermen-lånet Jani Hakanpääs draftnummer i NHL-draften 2010 – det närmaste till en NHL-förstärkning Blues har.
Blues är den enda ligaklubben som inte anlitat en enda lockoutspelare och drar nytta av att oddsen utjämnas i FM-ligan.
– Det är klart att det påverkar styrkeförhållandena, då många bra spelare försvinner från FM-ligan. Själva funderar vi ända tills transfertiden går ut i slutet av januari hur vi kan trimma laget, men om NHL-säsongen börjar påverkar det förstås spelarmarknaden, säger Blues spelarkoordinator Janne Vuorinen.

HIFK
10
Så många mål har Lennart Petrell gjort – utan att noteras för en enda assist.
Lockoutspelare: Lennart Petrell (forward).
Lämnat laget: Sean Bergenheim (f), (sista matchen 2.10.2012), Stephane Robidas (back), (30.11) Mathieu Perreault (f), (20.12, återvänder eventuellt om NHL inte börjar).
Mathieu Perreault såg ut att kunna vara lösningen på HIFK:s centerproblem, men om NHL kör i gång kan det bli svårt att finna en centerforward som håller måttet.
– Petrell är en viktig kugge, men vi står och faller inte med en man. Perreault är en duktig kille och hade platsat i laget. Vi har haft en del skadeproblem och därför hade varje man förstås behövts. Utbudet är begränsat, men vi studerar olika alternativ för att förstärka laget. Om NHL-säsongen inställs helt är situationen förstås en annan, då finns det gott om killar på spelarmarknaden, säger HIFK:s sportchef Tom Nybondas.

HPK
12
Så många mål har Eric Fehr gjort på 19 matcher för HPK.
Lockoutspelare: Antti Miettinen (f), Eric Fehr (f), (har inget NHL-kontrakt, men kan lämna laget ifall han får ett erbjudande från Nordamerika).
HPK hyser förhoppningar om att få behålla målfarliga yttern Eric Fehr hela säsongen.
– Visst har NHL-förstärkningarna höjt lagets nivå och det märks när de försvinner, men jag har på känn att det gäller också de flesta andra klubbarna. Vissa lag har lite fler NHL-spelare, men det är deras sak. Det har vi ju väntat på hela tiden, att NHL börjar. Då åker NHL-förstärkningarna tillbaka och vi kör med det lag som vi hade från början, säger HPK:s vd Risto Korpela.

Ilves
93,00
Anders Lindbäcks räddningsprocent i tretton matcher.
Lockoutspelare: Dan Paille (f).
Lämnat laget: Max Talbot (f), (20.12), Anders Lindbäck (målvakt), (8.12).
Godzillamålvakten Anders Lindbäck stal värdefulla poäng för tabelljumbon och hade behövts i fortsättningen också.
– Vi förlorar en väldigt bra spelare i Paille. Lindbäck och Talbot var också viktiga spelare för oss, men vi visste från början att det skulle gå så här. Utan dem har vi lite brister i anfallet som vi försöker åtgärda inom ramarna för våra ekonomiska resurser. Men i stort sett tror jag FM-ligan utjämnas när NHL-förstärkningarna försvinner, säger Ilves chefstränare Raimo Helminen, som också sköter uppgiften som sportchef.

Jokerit
2,5
Ottawabacken Erik Karlssons poängsnitt i sina sex sista matcher för Jokerit.
Lockoutspelare: Valtteri Filppula (f), (skadad, tillbaka i mitten av januari).
Lämnat laget: Erik Karlsson (b), (29.12). 
Erik Karlssons sorti lämnar Jokerit i exakt samma situation som för ett år sedan: backbesättningen är för tunn för en guldkandidat.
– Vi hade inte räknat med att ha Valtteri Filppula och Erik Karlsson skulle vara här hela säsongen. De har varit ett bra tillägg, bägge två är strålande spelare, säger GM Jarmo Kekäläinen.

JYP
28.35
Rich Peverley fick hyfsat med speltid för en forward när JYP mötte KalPa i onsdags.
Lockoutspelare: Lars Eller (f), Rich Peverley (f).
Två tredjedelar av första kedjan försvinner med Eller och Peverley – det återstår att se om Eric Perrin och Ramzi Abid kan bära laget utan NHL-lirarnas flankstöd.
– Våra NHL-killar har varit riktiga förstärkningar. Vi har haft stor hjälp av lockoutspelarna, men det har nog andra lag också haft. På sätt och vis jämnar det ut sig om de försvinner, eftersom alla försvagas, säger JYP:s spelarkoordinator Jukka Holtari.

KalPa
8
Craig Smith gjorde en poäng per match i sina åtta ligamatcher.
Lämnat laget: Craig Smith (f), (27.10), Derek Stepan (f), (8.12).
Till alla ligafans besvikelse dök KalPas delägare, kultfiguren Scott Hartnell slutligen aldrig upp i Kuopio (googla gärna "Hartnell down").
– Jag hoppas nästan på att NHL börjar redan. Vi har inte längre en enda NHL-förstärkning kvar och har hela tiden byggt laget utifrån att NHL-säsongen kör i gång. Nu är Jukka Voutilainen i spelskick, Sami Kapanen återvänder när som helst och laget bättrar på hela tiden. Vi har inget behov av förstärkningar just nu, säger KalPas sportchef Kimmo Kapanen.

Kärpät
21
Av ligabackarna är det bara magiska Erik Karlsson som gjort mer poäng än Jason Demers.
Lockoutspelare: Jussi Jokinen (f), Jason Demers (b), (skadad, tillbaka i slutet av januari).
Lämnat laget: Kyle Turris (f), (8.12).
Det blir extra svårt för Kärpät att hitta förstärkningar när NHL kör i gång, då Kyle Turris spridit ryktet om mörkret, kylan och bensinmacksluncharna i Uleåborg.
– Vi tog i första hand in Jokinen som ersättare för skadade Jari Viuhkola, som redan återvänt till spel. Demers har varit lysande, men honom skaffade vi i första hand som ersättare för skadade Oscar Eklund som borde vara spelklar i januari-februari. Det är klart att om NHL-spelarna försvinner går vi miste om deras insats, men inte hade vi inför säsongen heller räknat med att ha lirare av den kalibern i laget, säger sportchefen Harri Aho.

Lukko
19
Så många mål har Mikkel Bødker gjort – näst mest i FM-ligan.
Lockoutspelare: Mikkel Bødker (f), Philip Larsen (b), Frans Nielsen (f).
Raumolaget är helt beroende av sin danska NHL-trio, som vände Lukkos kurs när de anlände i oktober.
– Jag tror vi tar en liten timeout i det skedet, om och när NHL kör i gång. För tillfället finns det ett överutbud av hyfsade spelare på marknaden, men om NHL-säsongen börjar kommer det att bli grym efterfrågan på spelare. Vi har inte tagit några beslut ännu, det kan hända att vi spelar säsongen till slut med samma manskap som vi inledde med, säger Lukkos spelarkoordinator Hannu Vanhatalo.

Pelicans
2,68
Ondrej Pavelec har det klart bästa målsnittet av målvakterna som fått chansen i Pelicans den här säsongen.
Lämnat laget: Antti Niemi (mv), (3.11), Ondrej Pavelec (mv), (8.12), Jamie McBain (f), (1.12).
Pelicans har inte lyckats ersätta suveräna målvakten Niko Hovinen, som ledde Lahtislaget ända till final i våras.
– Om en målvakt som Pavelec var tillgänglig skulle det såklart vara en förstärkning, men det är inte realistiskt att finna någon som han på spelarmarknaden. Det händer inget på spelarmarknaden förrän det blir klart om NHL börjar eller inte, men efter det kan det hända att vi gör några små förändringar - beroende på vad som står till buds, säger Pelicans vd Ilkka Kaarna.

SaiPa
6.47
Så länge hann Detroitforwarden Cory Emmerton spela i SaiPa och FM-ligan innan han bröt fingret och tvingades återvända till Nordamerika.
Lämnat laget: Cory Emmerton (f), (12.10)
Villmanstrandlaget som mestadels består av vinthundar som talangmässigt hör hemma i Mestis saknar inte NHL-stjärnor.
– Det skulle klargöra situationen om NHL började och det har vi ju väntat på hela tiden. Det kan hända att det svider lite mer för vissa klubbar, som haft NHL-spelare i stora roller. Jag tror ändå inte det påverkar styrkeförhållandena så hemskt mycket mera, för många av NHL-förstärkningarna har redan åkt iväg, säger SaiPas sportdirektör Antti Tuomenoksa.

Tappara
1 800 000
Kurtis Fosters årslön i dollar förra säsongen i Minnesota.
Lockoutspelare: Kurtis Foster (b), (inget NHL-kontrakt, men kan lämna laget ifall han får ett erbjudande från Nordamerika), Jannik Hansen (f).
Lämnat laget: Justin Braun (b), (8.12).
Vancouverforwarden Jannik Hansen har tillfört mål, grovjobb och fysiskt spel och kommer att saknas i Tammerfors.
– En eller två spelare gör inte laget. Både Foster och Hansen är bra spelare, men de kan inte bära och har inte heller burit hela laget. Det är bara en bra sak att NHL kör i gång, säger Tapparas vd Mikko Leinonen.

TPS
26.40
Kris Russell har fått mest speltid av alla ligaspelare, frånsett Luganolånet Petteri Nummelin (27.01). 
Lockoutspelare: Kevin Shattenkirk (b).
Lämnat laget: Mikko Koivu (f), (24.11), Lauri Korpikoski (f), (24.11), Alec Martinez (b), (13.11), Kris Russell (b), (8.12, återvänder eventuellt ifall NHL-säsongen inte börjar).
Mot alla odds kollapsade TPS inte totalt när Mikko Koivu och Lauri Korpikoski lämnade laget.
– Vi visste redan i början av säsongen att vi har brister i försvaret och vi har redan nu fört förhandlingar för att lösa den situationen efter att NHL kört i gång.  Just nu väntar hela hockeyvärlden på besked från Nordamerika, så nu händer inget, säger Ari Vuori.

Ässät
79
Jesse Joensuus utvisningsminuter i 23 matcher.
Lockoutspelare: Jesse Joensuu (f).
Jesse Joensuu har varit en grym förstärkning, men har också ställt till det för sina lagkamrater med dåligt tajmade utvisningar.
– Vi är bara nöjda om NHL kör i gång. Jesse försvinner, men vi upplever att vi har ett konkurrenskraftigt lag för FM-ligan. Vissa lag kommer ju att få det svårt att ersätta dem som förvinner, men för vårt lag och för ishockeyn i allmänhet är det en positiv sak om NHL börjar, säger Ässäts sportchef Mika Toivola.